Izložba Anne Frank “Historija, Istorija, Povijest za danas”

tačno.net
Autor 17.3.2016. u 16:33

Izložba Anne Frank “Historija, Istorija, Povijest za danas”

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH u saradnji sa Kućom Anne Frank i fondacijom Humanost u akciji BiH, organizirali su otvaranje izložbe Anne Frank “Historija, Istorija, Povijest za danas” u domu mladih “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

980864_511520275694622_3356705903655776217_o

kosaca2

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ovog događaja, naglasivši kako će se izložba, koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH, realizirati u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Dilberović je istaknula kako je jako značajno to što se izložba paralelno, pored BiH, događa u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te to što će kroz ovu izložbu učenici i mladi iz regije imati uvid u život jedne djevojčice i njezinu poruku koja je uvijek univerzalna, bez obzira na vrijeme i okolnosti, a to je humanost.

Posebnost izložbe je ta što posjetitelje kroz izložbu vodi posebno obučeni učenici odnosno vršnjački edukatori, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Mostaru, vršnjački edukatori su učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

“Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerojatno će onda moći u budućnosti i sami sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe”, izjavio je novinarima predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Otvaranju su prisustvovali  ambasadori Nizozemske i Njemačke u BiH, gospoda Jurriaan Kraak i dr. Christian Hallebach, predstavnici Židovske zajednice u BiH te Grada Mostara, brojni učenici, nastavnici i profesori.

Izložba sadrži trideset i dva (32) panela o životu Anne Frank i njene porodice, kao i sedam (7) lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili/e eksperti/ce iz Bosne i Hercegovine. Kompletna izložba prevedena je na službene jezike u BiH.

kosaca

k1

k2

afn

Izložba će biti otvorena za javnost od 17.03. do 01.04., radnim danima u periodu od 09:00 sati do 19:00 sati. Ulaz je besplatan.

Izložba će, poslije Mostara, posjetiti i druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” koji finansira Evropska unija.

tačno.net
Autor 17.3.2016. u 16:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija