Izložba gravura u Mostaru

tačno.net
Autor 18.4.2016. u 12:34

Izložba gravura u Mostaru

Yunus Emre Enstit üsü Turski kulturni centar Mostar organizira izložbu gravura “Tradicionalne turske kuće” Cemal Akyıldız-a.

Otvorenje izložbe u Mostaru je 21. aprila 2016. godine u 20:00 sati u  Yunus Emre Enstitüsü-Turskom kulturnom centru Mostar (stara zgrada Karađoz-begove medrese) na adresi Maršala Tita 162, Mostar.

Džemal Akyildiz rođen je 1932. godine u provinciji Of u Trabzonu i od malih nogu se počeo baviti slikanjem. Likovno vaspitanje mu je bio omiljeni predmet u školi, a njegov talenat je bio priznat i od strane njegovih nastavnika i radovi su mu poslani na „Međunarodno takmičenje osnovnih škola u slikanju“. 1949. godine seli se u Istanbul radi studiranja na Akademiji lijepih umjetnosti.

U to vrijeme, mimo akademije, nastavlja slikati u ateljeima priznatih umjetnika. Sve segmente života prilagođava slikama i umjetnosti. Budući da se nalaze i u obrazovnim udžbenicima, radovi ovog svestranog umjetnika dobili su samim tim i štampana izdanja. Umjetnik gravure, koji će svojim radovima na polju očuvanja povijesnih spomenika ostaviti neizbrisiv trag za budućnost, u svojim počecima za mjesto na kom će raditi izabrao je Istanbul. Kasnije se nastavlja baviti gravurom kroz povijesne radove iz nekih dijelova Anadolije. Predstavljajući na svojim slikama Anadoliju, tako što je lično posjećivao određena mjesta, ti radovi su imali i povijesnu pozadinu.

Zaposlen je i od strane Predsjedništva R. Turske da bi slikao Ataturka i slike iz Oslobodilačkog rata, kao najvažnije segmente povijesti te zemlje. Sa ovim radovima je imao preko 120 izložbi širom Turske i izvan njenih granica, te se više puta na ovu temu pojavljivao u televizijskim emisijama.

Lično posjetivši lokacije najpoznatijih i najvažnijih graditeljskih obilježja, trajno je zabilježio djela mimar Sinana, te seldžučkih i turskih građevina, čime se i danas bavi.

Slikar Džemal Akyildiz je svojim umjetničkim izrazom ostavio budućim istražiteljima trajne primjere, najprije tako što je obišao cijelu Anadoliju na licu mjesta istraživši sve radove, a zatim nastavio slikati u svom istanbulskom ateljeu.

Također je angažovan od strane Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, koja je u sastavu Vlade Republike Turske, da naslika radove važne za povijest Turske na području Srednje Azije i Balkana.

galata kulesi A

tačno.net
Autor 18.4.2016. u 12:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija