IZLOŽBA “VOLJENOM GRADU ZA 14. FEBRUAR”

tačno.net
Autor 12.2.2015. u 11:50

IZLOŽBA  “VOLJENOM GRADU ZA 14. FEBRUAR”

U okviru programa obilježavanja 70-godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u galeriji Centra za kulturu grada Mostara otvorena je izložba likovnih radova članova Udruženja umjetnika Mostara pod nazivom “Voljenom gradu za 14. Februar”.

Učešće je uzelo 16 umjetnika a kako izložba nije tematskog karaktera posjetiocima je ponuđen razuđen tematski okvir od portreta, mrtve prirode,  veduta grada,  pejzaža do apstraktnih rješenja.

Na izložbi je rečeno da umjetnici preko izloženih radova nude dijalog i međusobno uvažavanje bez obzira na sve različitosti.

Slike i drugi radovi u suštini predstavljaju komunikaciju koja je danas itekako potrebna. Akcentrano je da su umjetnici najčešće tumači  i branitelji slobode u najširem smislu te riječi,  i da jedino u slobodi oni mogu u potpunosti iskazati svoje svjetove koji su u u pravilu metafizički. Izložba je na tragu ideala čovjekovog potpunog oslobođenja od svih stega koje društveni sistemi nameću u cilju sprečavanja slobode i ljudskih prava. Na otvaranju je konstatovano kako su umjetnici avangarda koja snagom svojih djela trasira nove puteve ka prostranstvima humanijih i demokratskijih društvenih sistema.

Radove su izložili: Anel Pala, Mustafa Šoše, Salko Batlak, Florijan Mićković, Anel Jakirović, Merima Ivković, Zarifa Velić, Alica Jakirović, Đani Jakirović, Š. Vejzović, Zlatko  Batlak, Nusret Velić, Esma  Čevra Šabić, Jagoda Serdarević, Salko Honđo I Ado Badžak. Izložba će biti otvorena sedam dana. U petak se nastavlja program obilježavanja oslobođenja Mostara polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja Ćimbe Ćemalovića u Donjoj mahali i dr. Safeta Mujića u krugu Bolnice Regionalnog medicinskog centarau Južnom logoru.

tačno.net
Autor 12.2.2015. u 11:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija