Januar u NPM-u: Predstavama na maloj sceni grijemo vanjske minuse

tačno.net
Autor 11.1.2017. u 13:09

Januar u NPM-u: Predstavama na maloj sceni grijemo vanjske minuse

Ovoga mjeseca sve predstave u Narodnom pozorištu Mostar igraju se na kamernoj teatarskoj sceni “Studija 64” (sa 64 mjesta). Ljubavnim, zabavnim i zanimljivim temama i odnosima u našim predstavama, u intimi kamerne teatarske scene, pozivamo publiku da zajedno umjetničkom toplinom pobijedimo vanjske minuse. Prvi program je u petak, 20. januara, kada će u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar biti izvedena poetska drama “Đaurko moja” Selme Dizdar Cerović, po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, u režiji Kaće Dorić. Također u petak, 27. janura u 20 sati na repertoaru je predstava “Soboslikar”, a u utorak, 31. januara u 19 sati gostuje Zijah A. Sokolović s “Majstorskom glumačkom radionicom”.

Osnov za tekst “Đaurko moja” (u petak, 20. januara) bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Tekst o ljubavi mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove Zorke namjenski je napisala Selma Dizdar Cerović kao svoj prvi dramski tekst postavljen na scenu. Glumci Vedran Vilogorac (Osman Đikić), Ajla Hamzić (Zorka Đikić), Amela Kreso (Ljubica T.) i Šerif Aljić (Omer-beg Sulejmanpašić) sa scene prenose jednu ljudsku, dirljivu, ljubavnu priču, u kojoj se čuje i pjev bulbula (slavuja) i atmosfera Mostara, čaršije te zvuk bure u kojoj i danas, ako je na pravi način oslušnete, možete čuti šapat ljubavnika, njihove poruke, bure koja spaja duše nespojive. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Petak nakon toga, 27. januara također u 20 sati, na repertoaru je tekst engleskog autora Donalda Churchilla “Soboslikar” u režiji Emira Spahića. To je komedija situacije i intrige, dinamična, lagana i moderna. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedeamdesetim godinama prošlog vijeka, period seksualne revolucije, sudskih protesta i rock’n’roll-a. Naoko je to samo vedra i zabavna teatarska igra o dobro poznatim bračnim i izvanbračnim smiješnim zgodama, ali će gledatelje na zabavan i duhovit način svakako potaknuti da razmisle o braku, povjerenju, preljubu, sreći, pravdi… U predstavi igraju Emir Spahić, Amela Kreso i Maja Zećo. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Mjesec završavamo sada već tradicionalnim gostovanjem Zijaha A. Sokolovića s njegovom “Majstorskom glumačkom radionicom” u utorak, 31. januara. Sokolović je s ovom predstavom do sada u Narodnom pozorištu Mostar gostovao tri puta, sva tri puta s rasprodanim“Studijem 64”. Saradnju nastavljamo i ovog mjeseca, pa će svi oni koji do sada to nisu imali priliku, moći doživjeti ovaj neobični teatarski program, program ‘za one koje interesuje teatar’, ‘za one koji vole teatar’, ‘za one koji žive od teatra’. Pokrenite se i iskusite umjetnost na zabavan, duhovit i neobičan način uz Zijaha A. Sokolovića. I ovoga puta mostarska publika moći će se upoznati i s njegovom knjigom “Glumac… je glumac… je glumac” u kojoj je cjelokupni tekst istoimene kultne Sokolovićeve monodrame, koju igra 38 godina, izveo ju je više od 1600 puta i osvojio brojne nagrade. Program počinje u 19 sati, a cijena ulaznice je 3,50 KM.

Ulaznice za sve programe su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar od 16. januara, a rezervacije možete izvršiti već od danas. Vjerujemo da ćete pronaći program za sebe i doći u Narodno pozorište Mostar, na nova umjetnička druženja…

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor 11.1.2017. u 13:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija