Josip Pejaković sa svojom najnovijom monodramom u Narodnom pozorištu Mostar

Andrijana Copf
Autor/ica 14.7.2017. u 12:33

Josip Pejaković sa svojom najnovijom  monodramom u Narodnom pozorištu Mostar

U subotu, 22. 7. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar Josip Pejaković će izvesti svoju najnoviju monodramu “BH Stend-Drp Tragedy”. Jedan od najvećih bh. glumaca i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo u Mostar dolazi s monodramom koju je napravio, kako kaže, kao svojevrstan doprinos pomami stand up komedija. I u ovoj je predstavi ostao vjeran svom prepoznatljivom stilu – kroz “BH Stend-Drp Tragedy” Pejaković govori o našoj svakodnevici, govori o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali za razliku od prethodnih predstava u kojima je glumio razne likove, u ovoj monodrami govori sve o sebi. I ovo njegovo djelo, kao i sva prethodna, nastalo je iz njegove ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

“Mislio sam da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne s vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije”, kaže Pejaković. Ovom monodramom on ukazuje na tešku situaciju u BiH, ali i poručuje da postoji izlaz.

Pejaković se, između ostalih, proslavio monodramama “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: Osma ofanziva, Gluvi Barut (Bahrudin Čengić, 1990), Savršen krug (Ademir Kenović, 1997) i mnogim drugim, a od nagrada izdvajamo i da je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Ulaznice za monodramu Josipa Pejakovića u NPM-u prodaju se po cijeni od 10 KM. Ulaznice do 17. 7. možete rezervirati na mail [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar; od 17. 7. pa do dana igranja (22.7.) bit će otvorena i blagajna NPM-a: radno vrijeme je od 9 do 12 sati, na dan igranja predstave od 9 do 12 sati, pa od 18 do 20 sati. U tom periodu možete izvršiti i rezervaciju na broj blagajne 036/550 – 128.

Napominjemo i da u sklopu programa međunarodne kulturno – turističke manifestacije “Mostarsko ljeto” u Narodnom pozorištu Mostar možete uživati u sljedećim programima: u ponedjeljak, 17. 7. u 20 sati projekcijom filma “Tevelizor” (komedija, 2001.) u Narodnom pozorištu Mostar bit će otvoren Festival turskog filma.

U nedjelju, 30. 7. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će održan koncert Omladinskog kamernog orkestra Turksoya. To je koncert s djelima kompozoritora zapadnih klasika i turkijskog svijeta (Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan, Turska Rusija, Baškurdistan i Tataristan). Dirigenti koncerta su Anvar Akbarov iz Kazahstana i Mustafa Mehmandarov iz Azerbejdžana. Ulaz na oba programa je besplatan!

Andrijana Copf
Autor/ica 14.7.2017. u 12:33