KANCELARIJA DOKUMENTARNOG VEZA U MOSTARU

tačno.net
Autor 15.5.2014. u 07:28

KANCELARIJA DOKUMENTARNOG VEZA U MOSTARU

U okviru regionalne turneje, umjetničkog projekta” Dokumentarni vez”, nakon Štoja (Crna Gora), Ardaca (Srbija) i Bitole (Makedonija) , “Kancelarija Dokumentarnog veza” stigla je i u Mostar.

 Od 16.svibnja u susret Street Arts Festivalu u Mostaru ” Kancelarija dokumentarnog veza” koju čine umjetnici Vahida Ramujkić, Aviv Kruglanski i Dejan Došljak instalira se na ulicama Mostara.

Sve do početka lipnja umjetnici će  izviđati gradske lokacije, upoznavati lokalne specifičnosti te zajedno sa građanima, polako, bod po bod, bilježiti na platnu najznamenitije detalje iz lokalne svakodnevnice.

Budi reporter/ka dokumnetarnog veza

Možete se pridružiti redakcijskom timu “Kancelarije dokumentarnog veza” svaki dan od 17-18 sati ispred stare univerzitetske biblioteke na Lenjinovom šetalištu.

Za to nije potrebno predznanje u vezu jer se to brzo uči, a ukoliko ste iskusni u tom zanatu, dođite da podijelite  vaše vještine sa drugima.

Svakodnevno će se okupljati grupa redakcijskog tima u kojoj će se razmjenjivati mišljenja i impresije o događajima oko nas , te gdje će platno biti prostor odvijanja  dijaloga.

Kao rezultat provođenja dužeg vremena zajedno na ulici, dokumentarni vez promovirat će doslijedan odnos i temeljnije proznavanje lokalnih realnosti koje se dokumentiraju.

Vez kao dokumentarna tehnika

Ovaj jedinstveni umjetnički koncept promovira vez kao metodu za dokumentiranje svijeta koji nas okružuje,vjerodostojniju i efikasniju od suvremenih tehnologija.

Ograničenja nametnuta sporošću ove tehnike, primoravaju na sažimanje informacija koji će biti reprezentirane, a sa druge strane pokazuju se kao prednost jer omogućavaju  provođenje više  vremena na ulici, gdje se odigravaju događaji koji se nalaze u središtu pozornosti.

Više infomracija o dokumentarnom vezu http://bbva.irational.org/documentary_embroidery/

tačno.net
Autor 15.5.2014. u 07:28