KNJIGE KOJE AFIRMIŠU ISTINU

Zlatko Serdarević
Autor 16.3.2017. u 18:46

KNJIGE KOJE AFIRMIŠU ISTINU

Kad je general Blagoje Grahovac odlučio da promoviše svoje dvije najnovije knjige „Banditosi ili ubice država“ i „Glasovi iz gluve sobe“ najpresudniji faktor je bila činjenica da je u Mostaru završio Gimnaziju „Maršal Tito“ što je impliciralo buru sjećanja na  Mostar i jedno sretno đačko vrijeme u njemu. Pred ne baš brojnom publikom o knjigama su svoje mišljenje iznijeli Suad Hamzić i Zlatko Serdarević dok je na kraju sam autor pokušao objasniti sve okolnosti u kojima su se burni događaji u Srbiji i Crnoj Gori, iz perioda od devedestih godina prošlog i prvih godina narednog vijeka, odvijali.

Sam autor je naveo razloge pisanja:

– Razlog zašto sam napisao ove dvije knjige je da pokušam odgonetnuti zašto se građani  na prostoru ex Jugoslavije toliko dugo muče? Da bih dao odgovor na to pitanje treba odgovoriti na drugo pitanje. Zašto i kako je razbijena Jugoslavija? Kad dobijemo odgovor na to pitanje onda će nam biti jasniji mnogi drugi odgovori na razna pitanja. A koji je cilj? Bez obzira šta nam se desilo, faktičko trenutno stanje ne možemo izmijenuti, ali ga možemo popraviti. Da bi ga popravili moramo doći do istine šta nam se desilo na prostoru ex Jugoslavije. Pošto na našem prostoru ima još mnogo skrivenih istina čekajući dok stručna i akademska javnost pokuša dati odgovor na to, i bezuspješno čekajući, onda sam odlučio da napišem ove knjige kako bi doprinio da se istina o našem stradanju sazna u mjeri koliko ja mogu da tome doprinesem. U protivnom ne možemo krenuti dalje. Uporno ćemo trajati u prošlosti, akcentirao je Grahovac.

Autor je dao preciznu analizu tadašnjeg vojnog vrha odnosno Generalaštaba JNA, njegovu spregu sa vlastima i strujama koje su vukle svaka na svoju stranu.

– Pošto sam detektovao da je jedna sprega bila vrlo opasna, na našim prostorima a to je sprega vojnih tajnih službi, državnih službi, kriminogenog podzemlja i nadzemlja, te odabranih političara po striktno utvrđenom profilu ličnosti tako da bi se moglo zaključiti da su ili opsjednuti moći, vlasti i moći novca tako da je ta sprega, koju ja nazivam banditosima, imala veoma potentan destruktivni kapacitet. I to se pokazalo tačno. Da bi mogao dati doprinos primjenio sam ili uzeo pristup da opisujem vrijeme kroz ljude i događaje sa dokazivim materijalom, da li kroz svjedočenje, kroz trake ili pisanim materijalom odnosno dokumentima. Nisam opterećen da li će se ove knjige nekome dopasti, nego tragam da neko dokaže da li u njima ima nešto što nije tačno. Pošto niko do sada nije dokazao da barem jedan detalj nije tačan, a ima dosta ljutih, to mi je u stvari najbolji pokazatelj da sam nešto uradio kako valja, zaključio je autor Blagoje Grahovac.

GLAS 2

Promotor Zlatko Serdarević se osvrnuo na knjigu „Glasovi iz gluve sobe“ kazavši da je riječ o specifičnom djelu u kome se po svaku cijenu želi razobličiti vlast, njene nakane, metode i sistem rada koji ni po čemu nema uporište u demokratskom postupku.

– Sve je bilo podređeno perfidnostima karakterističnim za prevaru, borbi za vlast, za presiju, pljačku, bezakonje i autokratiji. Knjigu je napisao čovjek koji je prošao sve stepenice u profesionalnom radu u avijaciji. On je upozorio da je 1991. godine počeo rat bez objave rata pri čemu je nastao uređeni planirani haos. Autor konkretizuje da je  restruktuiranje ili pretvorba vlasništva čisti katastarski žongleraj prilikom upisa vlasništva. Konstatuje da su groblja posjećenija od fabrika a da topovi služe kao igračke vegetativno labilnih ličnosti.  Time je pružio sliku svukupnog stanja na širim prostorima a ne samo u Srbiji i Crnoj Gori. Konstatuje u svom radu da dolazi vrijeme onih koji u miru nisu mogli da se iskažu u struci, nauci i etici. On  je na početku 1998. godine na kolegiju načelnika Generalštaba iznio procjenu da će vlast izazvati intervenciju NATO snaga na Srbiju, iznio je njen model i posljedice, što je tada predstavljalo pravu sablazan. Grahovac je kao general konstatovao da postoji u samom vojnom vrhu te zemlje više paralelnih državnih sistema upravljanja što je po njegovim riječima pogibeljno za svak udržavu. Jedan njegov prijedlog izazvao je buru negodovanja. Iznosi mišljenje da vojska ni po koju cijenu ne smije djelovati u Crnoj Gori i na taj način pokušavati rješavati civilna pitanja oko smjene i zbora njenog predsjednika. U knjizi on razotkriva šverc u Crnoj Gori u koji je bio upleten sam državni vrh. Autor je dobio nadimak „Natovac“ jer je još 1988. godine zagovarao članstvo u NATO pakt. Zbog izraženog negativnog stava prema Miloševiću suspendovan je s položaja 1988. godine. Vrlo jasno je iskazao svoje mišljenje o stanju u političkom vrhu iznijevši činjenicu da državna vlast upravlja vojskom putem više paralelnih linija, „što je pogibeljnije od oružanog ustanka sa bilo kojim protivnikom.“U knjizi prosto grmi  često upozoravajući  da su nacionalizam, neofašizam i lopovluk najgrdnije stvari u svakom narodu. Ovo je knjiga o istini kao jedinom lijeku kojim se mogu izliječiti današnja društva sa područja ex Jugoslavije koja grcaju u nacionalizmu, jednoumlju, prevarama, pljački, kriminalu i potpunom otuđivanju od naroda, zaključio je Zlatko Serdarević.

GLAS 4

Biografske podatke i svoje impresije o generalu Blagoju Grahovcu iznio je njegov kolega Suad Hamzić. Podsjetio je da Grahovac bio nastavnik letenja, komandir avijacijskog odjeljenja, zamjenik komandanta eskadrile, komandant eskadrile, načelnik štaba puka, komandant puka, načelnik sistema vazduhoplovne podrške, komandant VVA, pomoćnik načelnika Generalštaba i zamjenik ministara odbrane.

Zlatko Serdarević
Autor 16.3.2017. u 18:46