Ko je u Mostaru autentični Srbin a ko “konvertit”

Slobodan Dukić
Autor/ica 27.8.2020. u 18:36

Ko je u Mostaru autentični Srbin a ko “konvertit”

Foto šg

U članku pod naslovom Kako Srbija da pomogne Mostarskim Srbima, osvrćući se na predstojeće izbore u Mostaru, beogradska Politika citira i izjavu Milorada Dodika da je važno što Srbi u Mostaru “pokazuju jedinstvo i da treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija”.

Dušanka Stanišić, dopisnica ovog lista iz Sarajeva, piše kako malobrojni Srbi u Mostaru (ima ih oko 5.000) očekuju da će nakon predstojećih lokalnih izbora, zakazanih za 20. decembar i oni postati “političkih faktor”, što im je bilo uskraćeno u proteklih 25 godina. Očekuju da će, na izborima nakon 12 godina uspeti da prvi put sami izaberu najmanje dva većnika, “autentičnih Srbina”, koji će ih predstavljati u budućem sazivu gradskog veća Mostara.

U Koordinaciji srpskih udruženja navode da na izbore idu sa Jedinstvenom srpskom listom, podržanom od vladajućeg SNSD-a, ali i opozicionog SDS-a, ali i svih drugih političkih partija iz Republike Srpske. To je za njih ohrabrenje i uliva nadu “da će se poljuljati dosadašnja navika mostarskih bošnjačkih i hrvatskih partija da Srbe stavljaju na svoje liste i biraju ih kao predstavnike srpskog naroda”.

Dušan Golo, predsedavajući Koordinacije naglašava kako je cilj da se to promeni. Da u gradskom veću napokon sede “legalni i legitimn i Srbi, koji se ne stide da kažu da pripadaju srpskom narodu i koji će se boriti za interese svog naroda. Mi do sada nismo imali mogućnost da utičemo na donošenje odluka, od kojih su neke bile i od vitalnog interesa za srpskih narod. Jer, oni koji su nas predstavljali podržavali su uglavnom interese Bošnjaka i Hrvata sa čijih lista su i birani”.

Golo naglašava da je za ovakve promene najpresudnija blagovremena registracija svih Srba sa biračkih spiskova a koji ne žive u Mostaru. Od ukupno registrovanih 7.296 birača, gotovo polovina njih živi u Srbiji, Republici Srpskoj, a deo i u Crnoj Gori. U Koordinaciji očekuju da do šestog novembra registruju sve Srbe vam Mostara. Nadaju se materijalnoj pomoći Beograda. Kažu da očekuju i skori susret sa predstavnicima vlasti u Srbiji, za koje su sigurni da “razumeju trenutnu situaciji mostarskih Srba i da će pomoći kao i do sada”.

Predstavnici srpskih udruženja u Mostaru “otkrili” su u Politici kako im je iz probosanskog i probošnjačkog bloka nuđen zajednički nastup na izborima. Imaju, navodno, i saznanja da su pojedine stranke u Mostaru već krenule sa vrbovanjem Srba, obećavajući im “prvo mesto na kandidatskoj listi”. Zato je “jedini koncept” za promenu višegodišnje obespravljenosti Srba, kako se ovde navodi jedinstvena lista na kojoj će biti “autentičnih Srbi a ne konvertiti sa lista bošnjačkih i hrvatskih partija”.

Da li će neko od mostarskih Srba glasati za listu SDP-a koji zagovara građanski koncept upravljanja gradom i tako ignorisati podelu na “njihove” i “naše” Srbe ostaje da se vidi. Ali teško je to očekivati u Mostari gde su ljudi ušančeni u etničke rovove.

Slobodan Dukić
Autor/ica 27.8.2020. u 18:36