Koalicija “Prvi mart”: SNSD i HDZ BiH ove jeseni žele u svoje vlasništvo uknjižiti Srebrenicu i Stolac

tačno.net
Autor/ica 20.4.2016. u 09:11

Koalicija “Prvi mart”: SNSD i HDZ BiH ove jeseni žele u svoje vlasništvo uknjižiti Srebrenicu i Stolac

Koalicija “Prvi mart” upozorava da će na narednim lokalnim izborima doći do približavanja i okrupnjavanja grupacija oko SNSD-a i HDZ BiH s ciljem osiguranja političke moći za nastavak kršenja ljudskih prava i diskriminacije na razini lokalnih zajednica, te da će metom ovakvih akcija upravo biti povratnici koji ne čine etničku većinu u općinama gdje žive. Koalicija “Prvi mart” upozorava da na sceni nisu međuetnički sukobi većine i manjine, već vrijednosna borba povratnika protiv zvanične politike koja ih smatra građanima drugog reda u zajednici.

“Upozoravamo da najave te politike, poput tribine ‘Hrvatski odgovor u Stocu‘ te jedinstvenog kandidata političkih stranaka okupljenih oko SNSD-a u Srebrenici kojeg institucionalno podržava predsjednik bh. entiteta RS predstavljaju opasne poruke onih političkih elita koje žele zaokružiti etničke ‘čiste’ teritorije. Tome im svakako pomaže manjak političke vizije među snagama koje nominalno zagovaraju integraciju i očuvanje Bosne i Hercegovine”, poručuju iz koalicije “Prvi mart”.

“Imamo još manje od mjesec dana do početka registracije glasača u inostranstvu, a brojne zajednice širom zemlje izbore dočekuju nespremne. Procjene su da će na ove izbore, nakon rasta od 50% za Opće izbore 2014. godine, doći ponovno do pada izlaznosti glasača putem pošte na području RS-a, ako se odmah ne pokrene jedinstvena akcija. Jednostavno, ukoliko ne bude podrške i svijesti o važnosti historijskog trenutka, imat ćemo situaciju da će Stolac i Srebrenicu ove godine uknjižiti u svoje vlasništvo SNSD i HDZ BiH, a da će manjak organizovanja oslabiti predstavljenost bošnjačke povratničke zajednice od Prijedora do Višegrada”, upozoravaju iz “Prvog marta”.

“Razumijemo da su postojale razne političke dileme i obračuni u posljednje četiri godine od kada traje obnova aktivnog djelovanja za veće političko učešće povratnika, zbog čega pozivamo sve da naprave iskorak i daju svoj doprinos opstanku ideje otpora podjeli zemlje po etničkim linijama. Nećemo prihvatiti da ljudi koji žive sa ‘pogrešne’ strane ratnih linija i rovova budu otpisani jer su izabrali povratak u svoje domove“, zaključuju u “Prvom martu”.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 20.4.2016. u 09:11