Komedija “Mostarska djelidba” Sulejmana Kupusovića u petak u NPM-u

Andrijana Copf
Autor 24.10.2017. u 11:22

Komedija “Mostarska djelidba” Sulejmana Kupusovića u petak u NPM-u

Hit komedija “Mostarska djelidba” na repertoaru je Narodnog pozorišta Mostar u petak, 27. 10. 2017. u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a. Predstavu je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović (1951. – 2014.), a u predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso, Miralem Kolečić. Predstava koja traje – provjerite zašto!

Komedija prepoznatljivog rediteljskog rukopisa Sulejmana Kupusovića redovno izaziva veliki interes publike. Premijerom ove predstave svečano je otvoren međunarodni festival komedije “Mostarska liska” 2008. godine, i te je godine “Mostarska djelidba” osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija.

Predstava počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, uz predožbu zemlje u kakvoj živimo i danas. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja…sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. Ova predstava u Kupusovićevoj režiji je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima; ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja. Ona će vas nasmijati i podsjetiti koliko čovjek zna biti neuk, pohlepan, malen u svojim ambicijama i željama. Podsjeća šta je prolazno, a šta vječno – sve kroz niz situacija i odličan humor. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar i na mail [email protected]

Andrijana Copf
Autor 24.10.2017. u 11:22