Komedija “Mostarska djelidba” Sulejmana Kupusovića u subotu u NPM-u

tačno.net
Autor 10.10.2016. u 12:21

Komedija “Mostarska djelidba” Sulejmana Kupusovića u subotu u NPM-u

U subotu, 15. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija “Mostarska djelidba” koju je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović. U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić. Ova će predstava biti prilika i da se podsjetimo na djelo velikog reditelja Sulejmana Kupusovića (1951. – 2014.), koji se svojim radom u pozorištu u Mostaru dokazao kao istinski prijatelj ove teatarske kuće. Nismo ga zaboravili. Premijerom ove predstave svečano je otvoren međunarodni festval komedije “Mostarska liska” 2008. godine, i te je godine na festivalu osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija.

“Mostarska djelidba” u Kupusovićevoj režiji je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja…sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

ULAZNICE

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za studente i penzironere 3,50 KM.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar se mogu kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna radi od 18 sati.

tačno.net
Autor 10.10.2016. u 12:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija