Konačno uništenje Fabrike duhana Mostar

tačno.net
Autor 16.9.2016. u 15:36

Konačno uništenje Fabrike duhana Mostar

Svjedoci smo dešavanja vezanih za Fabriku Duhana Sarajevo koja ovih dana pune stranice svih novina u BiH, međutim ono što se konstantno prešućuje su dešavanja vezana za Fabriku duhana Mostar. Kao što je  SDP BiH  već upozoravao svojim saopćenjem od 09.07.2016. godine, imovina ovog preduzeća se konstantno uništava, te se kao što je svima već odavno jasno dovodi u situaciju u kojoj će neko ovog nekadašnjeg mostarskog giganta moći kupiti po dobrom starom receptu, „za marku“.

Stanovnici mostarskog naselja Tekija svakodnevno su svjedoci dobro planiranog devastiranja objekata FDM-a. Iz Fabrike se iznjelo ono što se moglo iznjeti, davno su iznesene mašine, a u zadnjih godinu dana „očišćeni“ su i kancelarijski i drugi prostori. Tako se nerijetko moglo vidjeti ljude koji iz okruga Fabrike iznose ormare, police, te su za kraj odnesene čak i vodovodne cijevi koje su iskopane iz dvorišta zgrade.

Međutim, ni ovo izgleda nije bilo dovoljno, te se krenulo u ono što je izgleda zadnji korak ka konačnom uništenju FDM-a. U zadnjih 7 dana Fabrika je gotovo svaki dan gorila, odnosno svaki dan je podmetnut barem jedan požar. Nevjerovatno je da još niko od zvaničnih organa nije reagovao na ovo, te upravo tu njihovu šutnju smatramo odobravanjem svega što se radi.

S obzirom da je Vlada Federacije BiH već donijela odluku o prodaji ovog preduzeća, vrlo je jasno da strukture unutar koalicije SDA-HDZ-SBB već imaju jasnu ideju kome i na koji način prodati Fabriku duhana, te da su upravo ove pljačke i paljevine njihovo sredstvo kako bi što brže i lakše došli do tog cilja, odnosno da bi novi kupac „što bolje prošao“. U Mostaru već dugo kruže priče kako će se ovde graditi tržni centar, ili slični objekti, a nama ostaje samo da vidimo koji se kolacioni partner tu „ugradio“.

Ovim saopštenjem GO FOM SDP BiH Mostar prije svega poziva MUP HNK, koji je odgovoran za zaštitu državne imovine da počne raditi svoj posao i zaštiti našu imovinu, te da u što skorijem roku pronađe krivce za ovu pljačku. Podsjećamo da glavnu raskrsnicu na Tekiji pokrivaju nedavno postavljene kamere, te da uz pomoć istih krivce nije teško pronaći.

Osim MUP-a pozivamo gradske i kantonalne vlasti da što prije pronađu način za kontinuiranu zaštitu naše Fabrike, te isto tako upozoravamo da ukoliko to nisu u stanju, nama, građanima ovog grada, ne preostaje ništa drugo nego da sami organizujemo zaštitu objekta u kojem su roditelji mnogih od nas proveli svoj radni vijek, i tako zauvijek tu ostavili dio sebe.

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.9.2016. u 15:36