Kongres mladih inžinjera “Mostar gRMi”, 19. Oktobar – 22. Oktobar

Nezir Isanović
Autor/ica 24.10.2017. u 10:37

Kongres mladih inžinjera “Mostar gRMi”, 19. Oktobar – 22. Oktobar

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić”- BEST Mostar je uspješno organizovao još jedan događaj u ovoj godini, koji je prošao u najboljoj atmosferi. Kongres mladih inžinjera “Mostar gRMi” je trajao od 19. oktobra do 22. oktobra, te je ovo drugi put da je BEST Mostar održao događaj ovog tipa.

Kongres mladih inžinjera je događaj koji se organizuje dva puta godišnje, a cilj mu je da okupi studente tehničkih nauka širom Evrope u svrhu razgovaranja o aktuelnim temama unutar organizacije, pripremanja delegata za nadolazeću generalnu skupštinu, te zbližavanje studenata unutar regije. Kroz dijalog, prezentacije i diskusiju, delegati Kongresa su razgovarali i predstavljali dosadašnji rad lokalnih grupacija u prethodnih šest mjeseci.

Oko 70 studenata je učestvovalo na ovom događaju iz raznih država, i to Austrija, Slovačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Belgija, Rumunija, Grčka i Slovenija. Rješavali smo zajedničke probleme i savjetovali jedni druge kako da se suočimo sa raznim izazovima u BEST-u.

Učesnici su imali priliku slušati razne soft-skills treninge koje su držali stručni treneri iz BEST-a i EESTEC-a, poput motiviranja, vođenja sastanaka i pisanja grantova. Ove vještine će se pokazati korisnim ne samo u daljem radu u BEST-u, nego i u karijerama i tokom studiranja.

Pored treninga, radile su se evaluacije dosadašnjeg rada te su učesnici jedni drugima davali savjete kako da riješe određene probleme. Također, radilo se i na stvaranju zajedničkog identita naše regije, gdje su učesnici zajedno sa trenerima i predavačima probavali naći zajedničke tačke i poveznice u cilju boljeg razumijevanja i bolje saradnje u budućnosti. Uz sve to, kongres je imao kulturno-socijalni aspekt, gdje su učesnici imali priliku vidjeti Mostar i okolinu, probati tradicionalnu hranu i osjetiti bosansku kulturu. “Hvala BEST Mostaru za ovaj nezaboravni događaj. Bilo mi je veliko zadovoljstvo učestvovati”, komentarisao je Raul iz Temišvara, koji vrši funkciju glavnog savjetnika regije.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Evropske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 94 univerziteta u 32 države Evrope. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

Nezir Isanović
Autor/ica 24.10.2017. u 10:37