Likovna izložba akademskog slikara Dinka Glibe

tačno.net
Autor 1.8.2016. u 14:31

Likovna izložba akademskog slikara Dinka Glibe

U galerijama mostarskog Centra za kulturu, u petak 5. avgusta 2016. godine, u 20:00 sati, u okviru Mostarskog ljeta, biće upriličeno otvaranje likovne izložbe pod nazivom „Dvadeset i četiri“ akademskog slikara Dinka Glibe, Mostarca, koji živi i stvara u Italiji. Sam naslov izložbe sugerira broj godina od kada ovaj likovni umjetnik nije izlagao u rodnom gradu.

Dinko Glibo rođen je 23. februara 1971. u Mostaru. Prvi put izlaže 1992. godine u rodnom gradu. U septembru iste godine na poziv profesora Carmela Puzzola, talijanskog akademskog slikara i kipara te tadašnjeg docenta na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci, odlazi u Italiju.

Završio je Akademiju umjetnosti u Bologni (Accademia di Belle Arti di Bologna) u klasi profesora Concetta Pozzatija, jednog od najvećih talijanskih slikara, smjer likovne umjetnosti, i diplomirao s najvišim ocjenama. U Italiji je završio i Srednju likovnu školu. S nekoliko vizualnih umjetnika sudjelovao je u nastanku umjetničke grupe Mandra, čiji idejni začetak seže u 2005. godinu, a koja djeluje i danas, i bio aktivan član dvije godine. Tokom cjelokupnog aktivnog stvaralaštva, Glibo je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, višestruko je nagrađivan slikar još od studentskih dana kojeg podjednako cijene i  kritika i publika.

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.8.2016. u 14:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija