MASTERPEACE KLUB BiH OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN MIRA

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 19:57

MASTERPEACE KLUB BiH OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN MIRA

MasterPeace klub BiH je obilježio 21.09. – Međunarodni dan mira kreiranjem grafita koji ima za cilj ukazati na potrebu za izgradnjom mira i pomirenja u gradu na Neretvi.

 

MasterPeace je nagrađivani neprofitni i nevladin mirovni pokret koji trenutno postoji u više od 40 zemalja širom svijeta. MasterPeace je osnovan 2010. godine s ciljem da potakne ljude širom svijeta da koriste svoje talente i energiju u izgradnji mira i zajedništva. Kroz muziku, sport, umjetnost i razgovor MasterPeace pomaže voditi kroz put ka svijetu sa manje konflikta.

Izradom grafita, koji je javnosti predstavljen na današnji Međunarodni dan mira, Masterpeace klub BiH nastavlja implementirati aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju i promociju mira i nenasilne komunikacije. Grafit se nalazi na adresi Dr Ante Starčevića 32a – adresa nevladine organizacije Youth Power. Nastanak grafita je zabilježen video materijalom koji možete pogledati na ovom linku: https://goo.gl/OKtqOu

Diljem svijeta se 21.09. se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN-a 1981. godine u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u septembru: 20 godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. septembar. Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

MasterPeace Klub BiH je dio aktivnosti nevladine organizacije Youth Power. Više informacija o aktivnostima organizacije možete pronaći na web stranici: www.youth-power.org i Facebook stranicama:

  • NGO Youth Power
  • Masterpeace Club Bosnia & Herzegovina
tačno.net
Autor 22.9.2016. u 19:57