MC Pavarotti – program

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 12:31

MC Pavarotti – program

Kao i u prethodnom periodu, Muzički centar Pavarotti je pripremio program za ovaj mjesec, pa ćemo predstaviti, osim muzičkih, i književne večeri, izložbe, predstave, igrokaze i projekat inkluzivnih muzičkih radionica.

Četvrtak, 6. 6.

Književna večer Nenada Veličkovića, 21.00h

U sklopu 3. po redu Festivala „Dani književnog kluba Mostar“, MC Pavarotti u saradnji s književnim klubom „Mostar“ organizira književnu večer poznatog sarajevskog autora Nenada Veličkovića. Domaćin i moderator večeri bit će Elvedin Nezirović, a tokom jednosatnog programa bit će predstavljena Veličkovićev dosadašnji književni rad.

Nakon književne večeri mostarska grupa „Vas Legas“ će održati koncert.

Ponedjeljak, 10.6.

Školski koncert, 20 sati

Učestvuju horovi i orkestri Muzičke škole I i II stupnja Mostar i Glazbene škole Ivana Plemenitog Zajca Mostar. Kao gosti nastupit će sopranistice Nina Kadijević i Monia Jarak.

Utorak, 11. 6.

Završni koncert, 19:30h

Koncert Muzičke škole I i II stupnja Mostar. Nastupaju nagrađeni učenici na Federalnim i međunarodnim takmičenjima.

Na oba koncerta će se prikupljati dobrovoljni prilozi za liječenje učenika ove škole, Jugo Tarika.

 Petak, 14. 6.

 Okrugli sto na temu: „Inkluzija u obrazovanju“, 10.00h

Okrugli stol predstavlja završnu aktivnost realizacije projekta inkluzivnih muzičkih radionica „Muzika spaja“ kojeg realizira MC Pavarotti u saradnji s Udruženjem „Sunce“. Cilj je mobilizirati širu zajednicu u vezi značaja i hitnosti izrade sistemskih rješenja na polju inkluzije u obrazovanju; zatim, popularizacije muzikoterapije i muzike kao jednog od metoda razvoja psihofizičkog stanja djece s poteškoćama u razvoju i inkluzije putem zajedničkih aktivnosti s ostalom djecom, diskusije i procjene mogućnosti saradnje i razvoja u budućnosti te, na kraju, prepoznavanja bitnosti uključivanja i angažovanja udruženja i ustanova iz kulture na prevenciji stereotipa, predrasuda, stigme i diskriminiranja osoba s posebnim potrebama u društvu uopšte. Zaključci i preporuke će predstavljati moguć osnov za daljnji angažman MC Pavarotti na polju muzikoterapije u Gradu i šire.

Petak, 14. 6.

Izvedba igrokaza „Podrugljivi zeko“, 12.00h

Igrokaz izvode članovi hora MC Pavarotti i članovi Udruženja „Sunce“ iz Mostara.

 Subota, 15. 6.

„Knjiga žalbi“ – predstava/koncert, 20:30h

Balkan Box Theatre nova kulturna atrakcija sa Balkana.

Balkan Box Theatre je spoj pop-rock benda i teatra.

Bend čine iskusni članovi mostarske rok škole 90’, koji nastupaju zajedno sa iznimno talentovanim glumcima u izrežiranom originalnom scenskom događaju kojeg prati vrhunsko ozvučenje, rasvjeta i kostimografija.

Uz koncert, ispunjen posebno obradjenim “coverima” i autorskim radovima, istovremeno se odvija teatarska predstava?!

Koncert za predstavu!!!  Predstava za koncert !!!

Režija/dramatrugija: Nedžad Maksumić Maxi

Igraju: Ivo Krešić, Igor Vidačković

Četvrtak, 20. 6.

Izložba „Put u središte zemlje“, autora Damira Nikšića, 20.00h

Konceptualni i više puta nagarđivani umjetnik  Damir Nikšić predstavit će svoju izložbu „Put u središte zemlje“ u galeriji MC Pavarotti a tom prilikom bit  će upriličen i razgovor s njim. Radi se o izložbi slika i crteža koja kroz simbole i poruke, u prije svega autentičnim crtežima likova djece, otvara jedan novi prostor za sagledavanje naše stvarnosti, s umjetničkog i esetskog aspekta, a nije nikakvo moraliziranje na našu današnju tešku i izoliranu stvarnost. Izložba „Put u središte zemlje“ ostaje otvorena deset dana.

Četvrtak, 27. 6.

Nihad Hrustembegović – koncert za harmoniku, 19:30h

Nihad Hrustanbegović je bosanskohercegovački/holandski kompozitor filmske muzike i

maestro na koncertnoj harmonici.

Rodjen je 7. juna 1973. godine u Bijeljini.

Osnovnu muzičku školu završava 1988 godine u Bijeljini u klasi profesora Nijaza Aliustića a Srednju muzičku školu u Tuzli 1992 godine u klasi profesora Midhata Zulića.

Za vrijeme školovanja u Bosni i Hercegovini postiže značajne rezultate kao solista na klasičnoj harmonici od kojih se moze izdvojiti prva nagrada na Republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine 1991 godine.

U septembru 1995 godine nastavlja dalje obrazovanje u Kraljevini Holandiji na Akademiji za

umjetnost u klasi profesorice Miny Dekkers, gdje stiče zvanje docenta harmonike (Bachelor)

u junu 2000 godine i na Messiaen Akademiji nakon magistarskog koncerta stiče zvanje

Master of Music sa ocjenom Cum Laude u klasi profesora Gerie Danen 2002 godine.

Muzička područja koja Nihad Hrustanbegović u međuvremenu obradjuje kao izvodjač na koncertnoj harmonici i kompozitor su klasika, cross over, džez, pop, postmodernizam, tango nuevo, sevdah, flamenco, minimalizam, improvizacija, i filmska muzika.

 

 

 

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 12:31