Medari obećali da će se brinuti o grobu rabina Moše Danona

tačno.net
Autor 2.1.2015. u 14:31

Medari obećali da će se brinuti o grobu rabina Moše Danona

Foto: Avaz

U mjestu Krajšina, nedaleko od Stoca, nalaze se porodična kuća i imanje porodice Medar. Ovo imanje ni po čemu ne bi bilo posebno da se u sklopu njega ne nalazi grob rabina Moše Danona.

Očuvati sjećanje

Tako ovaj grob, koji je i jevrejsko svetište, posljednje 184 godine održava porodica Medar. Nakon što je to činio Mirsad Medar, koji je u ratu izgubio dvojicu sinova i koji je umro prije više od godinu, tradiciju očuvanja ovog svetog mjesta preuzeli su njegovi supruga, kćerka i zet.

 – Ljudi dolaze sa svih strana svijeta, ponajviše iz Poljske, Mađarske, Srbije i drugih zemalja iz okruženja. Mislim da je ovo mjesto najmanje poznato ljudima iz BiH. Naša porodica ima zadaću da pomaže u očuvanju sjećanja na ovog pravednika, jer to je obećanje dato našim precima – kazali su nam članovi porodice Medar tokom naše posjete ovom mjestu.

Prema predaji, sarajevskog rabina Mošu Danona s deset njegovih najbližih učenjaka zatočio je i u kulu bacio otomanski namjesnik Mehmed Ruždi-paša. No, članovi jevrejske zajednice su oslobođeni, i to zajedničkom pobunom i peticijom građana Sarajeva svih vjerskih uvjerenja, a Ruždi-paša je nakon toga sklonjen u Travnik. Rabin Danon, koji je sve vrijeme vjerovao u istinu i pravdu, tokom svog tamničenja zavjetovao se da će nakon izlaska krenuti na hodočašće u Jerusalem.

Dao zadatak

Svojoj pratnji i porodici dao je zadatak da ga pokopaju u mjestu na kojem se, u slučaju smrti, zadesi tokom putovanja.

Moša Danon preminuo je na putu prema dubrovačkoj luci 1830. godine, pa su tako njegove kosti ostale u Hercegovini.

Peterostrana prizma

– Nekoliko godina poslije Mošine smrti članovi porodice i jevrejska zajednica podigli su kameni spomenik koji ima oblik nepravilne peterostrane prizme. Od tada pa sve do danas ovo mjesto postalo je hodočasno za Jevreje iz cijelog svijeta. S vremenom je sagrađena i havra koja je obnovljena 2003. godine, a ovaj lokalitet proglašen je spomenikom od nacionalne važnosti – kazao nam je Zoran Botić, predsjednik Jevrejske općine Mostar.

Avaz

tačno.net
Autor 2.1.2015. u 14:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija