Medicinski radnici u Mostaru petu noć u šatoru: Ovo je borba za opstanak i dostojanstvo

tačno.net
Autor 30.1.2021. u 09:42

Medicinski radnici u Mostaru petu noć u šatoru: Ovo je borba za opstanak i dostojanstvo

Medicinsko osoblje koje smo večeras zatekli u šatoru kod Vlade HNK za Klix.ba otvoreno govori kako je teško stanje u redovima zdravstvenih radnika.

Oni nam kažu kako ovo nije puka borba za veće plaće, nego borba za goli opstanak i dostojanstvo medicinskih radnika koji su u čitavom svijetu nosioci zdravstvenog sistema.

Medicinska sestra na odjelu hematologije u SKB-a Mostar Magdalena Knežević Šutić nam kaže kako je položaj zdravstvenih radnika teži nego što se u normalnim zemljama može zamisliti.

“Ja kao medicinska sestra nisam ni znala dok nisam došla ovdje i razgovarala s kolegama iz drugih institucija kako se obračunavaju naše plaće, kakav nam je start, bod, koeficijent, ni kakva prava imamo, kao ni to da se nama koji smo na bolovanju mjesec i duže vremena taj period ne evidentira u radni staž”, kaže nam Magdalena. Dodaje kako je bezbroj stvari koje nemaju logike i da je odavno zbog toga nezadovoljna kao i mnogi.

“To je natjeralo mnoge da napuste svoju zemlji i odu tamo gdje se njihov rad cijeni. Otišlo su mi mnoge kolegice i djeca od prijateljica koja su radila u ovoj bolnici. Iako su svi oni voljeli ovaj posao bili nezadovoljni uslovima rada, a prvenstveno plaćom“, ističe Magdalena koja ima otvorene pozive za odlazak u Njemačku i Irsku. Kaže davno bi otišla da nema zdravstvene probleme koji joj to onemogućavaju.

Odlazak iz zemlje zbog teškog stanja je ono o čemu je razmišljala i Amna Remetić koja je dugi niz godina medicinska sestra na pedijatriji u RMC-u Dr. Safet Mujić. Ono što je drži još u Mostaru je kako tvrdi ona isključivo porodica, jer posao koji voli iz dana u dan joj je teži zbog uslova u kojima radi.

“Osjećam se poniženo i potcijenjeno užasno, a u ponedjeljak se na protestima u zraku osjetilo nezadovoljstvo svih nas. Nismo plaćeni adekvatno i podcijenjeni smo od ljekara, jer izborili su se za bolji položaj i bilo bi dobro da su nam dali podršku, ali očito svako sebe gleda”, kaže ona.

Zorana Đurđević je šest godina medicinska sestra u intenzivnoj njezi na internom odjelu u SKB-u Mostar i nije mogla nikada sanjati da će se na ulici morati boriti za svoja prava.

“Razočarana sam kao i svi ostali. Teško je nama, ali sad kad smo krenuli u ovu borbu moramo izdržati do kraja”, ističe Zorana.

Dvadesetdvogodišnji Hasan Ćorajević je dvije godine tehničar, intenzivne i hirurške njege, anestezije i reanimacije u RMC-u Safet Mujić i sve to vrijeme sluša nezadovoljstvo starijih kolega koje pričaju kako se taj posao nekada poštovao i cijenio.

“Naš posao je ovdje zaista potcijenjen”, ističe mladi Mostarac i priča kako ima pozive od prijatelja u Njemačku i Irsku, ali on ne napušta rodni grad u nadi da će biti bolje.

Njegova sugrađanka Semirka Mahmutović je kao medicinska sestra počela u SKB- u Mostar raditi prije 13 godina i bila je tada jako sretna, jer kako kaže tada se još ovaj poziv cijenio.

“Od kada sam počela raditi pa do danas troškovi života su se dramatično povećali, a naše plaće sve vrijeme stoje. Da su nama troškovi života ostali kakvi su bili prije 13 godina mi bi bili zadovoljni, svi bi mi voljeli da se možemo stambeno riješiti, a da ne pričam za godišnji odmor negdje otputovati, ali mi sa svojim plaćama to sebi ne možemo priuštiti. Dovedeni smo u poziciju da od plaća koje imamo možemo samo preživljavati”, pojašnjava nam Semirka.

Ona radi na intenzivnoj njezi u odjelu koronarna skrb i kaže da je to izuzetno stresan odjel gdje bez medicinske sestre nema ništa, jer one često zamjenjuju i ljekare.

“Mi često zamjenjujemo ljekare, reagujemo na sve situacije i kad odreagujemo onda zovemo ljekara”, pojasnila je uz napomenu da je na tom poslu drže međuljudski odnosi i nada u bolje.

Borbu za bolje uslove i kolektivni ugovor sindikalci vode godinu i po dana, a kako se Vlada HNK sve vrijeme oglušavala na njihove zahtjeve nakon brojnih protestnih šetnji su stupili u generalni štrajk 10. decembra koji će kako kažu trajati do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Prvi sastanak sa premijerom HNK Nevenkom Hercegom i resornim Ministrom Goranom Opsenicom održan je jučer nakon što su sindikalci insistirali na tom sastanku i tražili početak pregovora, ali iz Vlade su kazali kako bi mogli započeti s pregovorima u narednih 10 dana jer čekaju od Federalnog ministarstva mišljenje o reprezentativnosti sindikalnog pregovaračkog tima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković kojeg Vlade HNK želi isključiti iz pregovora nam kaže da je danas i sindikat pisao Federalnom ministarstvu rada tražeći da odbiju zahtjeva Vlade HNK, “ukoliko ga je i poslala, jer se vlast nema pravo miješati u rad sindikata”.

“Ne postoji zakonska odredba koja regulira sastavljanje pregovaračkog tima sindikata, jer im je ostavljeno da slobodno rade i budu neovisni o vlasti”, kazao je Vuković.

Za haos koji je nastao u zdravstvu krivi Vladu HNK koja po njegovim riječima nije pokazala političku mudrost i pozvala sindikat na razgovor, te poručuje da se bez uslovljavanja konačno ispregovara kolektivni ugovor i da se radnici vrate na svoja radna mjesta.

Naglašava da ostaju u generalnom štrajku do potpisivanja kolektivnog ugovora jer podsjeća da je štrajk najjače oružje sindikata u cijelom svijetu i da je zaštićen ženevskom konvencijom i svim pravnim aktima koji govore o tome da je sindikatu to jedno oružje da prisili vlast da udovolji nezadovoljnim radnicima.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.1.2021. u 09:42