Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u Narodnom pozorištu Mostar

Andrijana Copf
Autor 27.7.2017. u 10:14

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u Narodnom pozorištu Mostar

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY (Međunarodna organizacija Turkijske kulture) nastupit će u nedjelju, 30. jula/srpnja 2017. godine u 20 sati u Narodnom pozorištu u Mostaru u okviru „Mostarskog ljeta 2017“. Ulaz na koncert je besplatan!

Pod upravom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana, nastupaju mladi, talentirani umjetnici iz sedam zemalja Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turska, Rusija:Baškurdistan i Tataristan. Na repertoaru Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra TÜRKSOY su djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica TÜRKSOY-a.

Publika će imati priliku čuti djela E.B. Britten “Simple Symphony”, A. Schnittke “Suite in the Old Style”, P. Tchaikovsky Serenade for String Orchestra. Bosanskohercegovačkoj publici Međunarodni omladinski orkestar TÜRKSOY predstavit će djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) İ. Khusamutdinova  “Tuyalas” İ “Beyeu Köyö”,  kazahstanskih autora S. Kurmangazya  “Balbraun” i A. Serkebayeva “Shalkyma”, autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova “Yılgaylar”, autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) “Vals”,  K. Gerasimova  iz Sakha, Yakutia (Rusija)“Piyes for Chamber Orchestra“, uzbekistanskog autora M. Makhmudova “Muhammas va ufor”, autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) “Tun Payram”, azarbejdžanskog autora K. Karayeva “Ayşe’nin Dansı” i “İhtiraslı Kızın Dansı”, turskog autora A.T. Erdener “4 Movements on E”  (Final) te tursku kompoziciju “Üsküdar’a Gider İken”.

Uz Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u posjetu BiH dolazi i delegacija TÜRKSOY, predvođena generalnim sekretarom Düsenom Kaseinovim.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar je jedan od velikih projekata TÜRKSOY. Osnovan je 2010. , a svoj prvi CD snimili su 2011. godine. Okuplja mlade talentirane muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uslova koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade sa poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva. Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u proteklih sedam godina svoga postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u SAD, diljem Evrope i Azije.

Nakon Mostara, Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY koncert će održati u Sarajevu, u ponedjeljak, 31. jula/srpnja 2017. godine u Domu Armije u 20 sati, a ulaz je također besplatan. Koncerti u Mostaru i Sarajevu održavaju se pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske  i Ambasade Republike Turske u BiH.

TURKSOY –  Međunarodna organizacija Turkijske kulture, također poznat i kao UNESCO Turkijskog svijeta, je osnovan 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske. Kasnije su se TURKSOY-u priključili i Turska Republika Sjeverni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tatarstan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok  moldavska Gagauzija ima status promatrača. Više od 20 godina TURKSOY različitm aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama.

Andrijana Copf
Autor 27.7.2017. u 10:14