Metodu krađe glasova tzv. bugarski voz preimenovati u BiH voz

tačno.net
Autor 10.10.2016. u 14:35

Metodu krađe glasova tzv. bugarski voz preimenovati u BiH voz

Posljednja dešavanja u općini Stolac, najbolji su pokazatelj da se u Bosni i Hercegovini niko ne brine za građane, već se svi nađu prozvani kada je interes jedanog od tri konstitutivna naroda u pitanju. U tom kontekstu treba shvatiti posjetu Stocu od strane delegacije SDA, Dragana Čovića neprikosnovenog vođe HDZ-a BiH i dvojice sada već biviših članova Vlade Republike Hrvatske, koji su došli na poziv lokalnog ogranka HDZ-a BiH.

No, važnije od kršenja državnih protokola i davanja političke podrške jednom od tri konstitutivna naroda, jeste činjenica da se u Stocu nisu mogli održati validni i fer izbori.

U Bosni i Hercegovini od kraja rata pa do danas nisu održani fer niti korektni izbori. Uvijek se kalkulisalo sa minimum 30% krađa po biračkim mjestima. Niti jedna nadležna državna institucija u BiH se nikada ozbiljno nije pozabavila sa pitanjem izbornih krađa koje su evidentne. Da se nije desio incident na biračkom mjestu, Centralna izborna komisija bi u svom birokratskom stilu samo priznala rezultate izbora u Stocu i pored činjenice da se tamo godinama glasa sa zdravstvenim knjižicama, osobnim iskaznicama i dokumentima druge države ili na časnu riječ.

Izborni inženjering koji se desio u Stocu ili Srebrenici su izazvali pažnju javnosti, no takve vrste izbornih prevara dešavaju se u 90% sredina u Bosni i Hercegovini, samo tamo nema podizanja tenzija i incidenata koji su medijima interesantni. Iskorištavanje teškog socijalnog stanja građana u izborne svrhe u vidu djeljenja paketa i direktnog plaćanja glasova, te tzv. prljava kampanja specijaltet su iz kuhinja velikih stranaka. U takvom ozračju nemoguće je imati demokratske, validne i fer izbore, a Centralna izborna komisija BiH kojoj izvještaje, budžet i kadrove imenuju predsjednici političkih stranaka preko svojih poslanika, apsolutno nije nikakav garant pošteno provedenog izbornog procesa.

Kakva je situacija sa validnosti izbornog  procesa ne bi nas čudilo da dođe zahtjev iz Bugarske da se metoda krađe glasova tzv. bugarski voz primenuje u BiH voz.

SDU BiH traži od Tužilaštva BiH da se ozbiljno pozabavi problemom izbornih prevara i inženjeringa, a od Centralne izborne komisije BiH tražimo da izborni proces učini transparentnim, fer i potpuno bezbjednim od svake vrste manipulacija i izbornog inženjeringa.

U tom pravcu ćemo Tužilaštvu BiH podnijeti prijavu protiv nn lica koji su falsifikovali izbornu volju građana na onim mjestima za koje pretpostavljamo da se ista i desila.

tačno.net
Autor 10.10.2016. u 14:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija