Milan Pekić: Behramov stav je samo ilustracija problema daleko veće težine

Milan Pekić
Autor 15.7.2019. u 10:30

Milan Pekić: Behramov stav je samo ilustracija problema daleko veće težine

Na nekim portalima objavljeno je gotovo pismo Alije Behrama o stavovima da je Partizansko grobleje u Mostaru tek ‘ušminkano’

Podrška Behramovom pismu, s tim što je problem daleko širi. SABNOR BiH umire jer je ‘posijana’ neborbenost, akcije postoje, ali pod praznom firmom SABNOR-a BiH i samo su komemorativne. Borbenog osvjetljavanja fašizma i, time, antifašističke akcije s obračunom osvijetljenog, pa makar samo na verbalnom nivou – nema! Sa ‘državnog’ Ili entitetskog novoa – kantoni, od slučaja do slučaja, su nešto drugo, iako, u većini, nije mnogo bolje.

Istina, nema ni sredstava, ali mnogo bi se moglo i aktivnom idejom… a ako je i ima – smeta joj se i… Gašenje, za sada na bh, odnosno federalnom nivou, je neminovno i FAŠIZAM je, svojom konstantnom ofanzivom, u nespornom vođstvu.

Behramov prigovor i mostarsko svjedočenje samo je krupna epizoda u prekrupnom antifašističkom problemu!

Odgovorno potpisujem ovaj stav svjestan da ću, među onima koji me poznaju naići i na odobravanje, vjerovatno – šutnjom, a među protivnicima iz iste kategorije, dakle također znancima, na ignorisanje, eventualno napad.

I, još tvrdim – borbenih antifašista – ima! Gdje su? Među nama, ali to je druga tema.

I još, značajno i činjenično: Žalosno je što ovakav stav više nemam gdje objaviti – postojeća medijska scena nije raspoložena, a ni zainteresirana za ove probleme; može, možda, zluradosti radi, nečim zašumjeti, a ‘Glasa antifašista’, štampanog glasila, već poodavno – nema. Stoga, na ponudu portalu ‘tacno.net’ i na ‘fb’ – na javnoj mreži sam dajem ponudu i tu – odlučujem!

Milan Pekić
Autor 15.7.2019. u 10:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija