MIMARKA MIRA I LJUBAVI

Zlatko Serdarević
Autor 27.2.2017. u 12:42

MIMARKA MIRA I LJUBAVI

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar sa žaljenjem, dubokim pijetetom i poštovanjem oprašta se od preminule Erne Danon Cipra, rođene Mostarke i jedne od najstarijih članica gradske Jevrejske zajednice Mostar, čija je bila i dugogodišnja predsjednica.

Kao pripadnica sefardskih Židova u Mostaru, za vrijeme Drugog svjetskog rata preživjela je holokaust. Cijeli svoj život doprinosila je izgradnji multietničkog grada Mostara, zalažući se za očuvanje i unapređenje dobrosusjedskih, komšijskih i međunacionalnih odnosa. Biće upamćen njen zapažen doprinos multireligijskom dijalogu, ne samo u Mostaru nego i na širim prostorima BiH i regije.

Erna je u dugom vremenskom periodu, sa velikom podrškom, pratila i aktivnosti Centra za mir u Mostaru, zalažući se za realizaciju zajedničke inicijative za izgradnju gradskog Jevrejskog kulturnog centra sa sinagogom. Cijeneći njen dugogodišnji predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira i zajedničkog života, u teškom u delikatnom postratnom periodu na prostorima Mostara i BiH, Centar za mir dodijelio joj je 2015. godine prestižno priznanje „Mimar mira“. Pamtićemo iz tog vremena njenu spontanu, iskrenu izjavu kako se ne može pomiriti sa tim da neko može živjeli u Bosni i Hercegovini, a da je ne voli.

Mostar je nosila u srcu, iskreno i sa građanskim poštovanjem, često naglašavajući kako je za nju istinska privilegija bila roditi se kraj Neretve i živjeti u ovom gradu i sa njegovim ljudima. S ljudskim bolom i neutješno, žalila je za Mostarom kakav je bio prije posljednjeg rata. Prijatelji i aktivisti Centra za mir, sa dužnim poštovanjem oprostiće se sa Ernom Cipra na Jevrejskom groblju u Mostaru.

Zlatko Serdarević
Autor 27.2.2017. u 12:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija