Mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku velikih umjetnika i jubileja

tačno.net
Autor 1.11.2016. u 02:43

Mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku velikih umjetnika i jubileja

I u novembru u Narodnom pozorištu Mostar publiku očekuju zanimljiva umjetnička ostvarenja, a i ovoga  mjeseca jednako će biti živo u “Studiju 64”, kao i na Velikoj sceni. Mala scena “Studija 64” (sa 64 mjesta) bit će u znaku velikih umjetnika, a Velika scena u znaku velikog jubileja.

Prvi program je u petak, 4. 11. u 20 sati, kada će u Studiju 64 biti izvedena poetska drama po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića “Đaurko moja”, Selme Dizdar Cerović, u režiji Kaće Dorić. U predstavi igraju Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Šerif Aljić. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom 3,50 KM.

U petak, 11.11. također u Studiju 64, ponovo ćemo ugostiti čuvenog glumca i reditelja Zijaha A. Sokolovića s njegovim scenskim performason “Majstorska glumačka radionica” i knjigom “Glumac… je glumac… je glumac” o njegovoj kultnoj istoimenoj monodrami. Ovaj program je prošlog mjeseca bio rasprodan nekoliko dana unaprijed, pa će sad svi oni koji nisu uspjeli kartu kupiti na vrijeme, imati novu priliku. Program počinje u 19 sati, a cijena ulaznice je 3,50 KM.

U petak nakon toga, 18.11., slijedi program na Velikoj sceni za koji vjerujemo da će obilježiti cijelu ovu godinu: proslavljamo 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada Narodnog pozorišta Mostar. Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u BiH nakon Drugog svjetskog rata. Karte za ovaj program će se preuzimati na blagajani Pozorišta, a ulaz je besplatan. Nema isprike da ne dođete – dođite i slavite zajedno s nama. Uskoro ćemo objaviti više informacija o programu, ali ono što je sigurno jest naše obećanje da nećemo imati klasičnu proslavu s govorima direktora i političara – bit će to večer zabave i smijeha, sa garancijom uživanja! Program počinje u 20 sati.

U ponedjeljak, 28. 11. u 20 sati u “Studiju 64” domaćini smo poznatom sarajevskom glumcu Miodragu Mikiju Trifunovu i njegovom muzičko-scenskom performasu “Svjedok”. Inspiriran poezijom Mike Antića, Trifunov publici nudi poeziju najboljih domaćih i svjetskih pjesnika.

Trifunov će se mostarskoj publici predstaviti stihovima Tina Ujevića, Mike Antića, Maka Dizdara, F.G.Lorce, Bertolda Brechta i mnogih drugih. Poezija kakvu odavno niste imali priliku čuti, pogotovo ne način interpretacije Mikija Trifunova. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom 3,50 KM.

Od gostovanja, izdvajamo gostovanje predstave “Ajmo na fuka” Dragana Komadine, prve koproducentske predstave Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, koja će 18. i 19. 11. biti izvedena u Beču, a 20.11. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar. U ovom mjesecu i predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević, koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, HNK Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, gostuje u nekoliko bh. gradova i festivala. Predstava je okupila 17 glumaca  iz tri grada i četiri teatarske kuće.

Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar, kaže da će mjesec novembar proteći u znaku obilježavanja 67. godišnjice postojanja i 65. godišnjice izgradnje zagrade Narodnog pozorišta Mostar, a kulminacija će biti svečanost na kojoj će kolektiv Narodnog pozorišta Mostar svoju radost podijeliti sa publikom. Sve ove godine  publika je ta zbog koje se održao život na sceni i oko scene, zbog koje se neumorno gradila iluzija kakvu samo teatarska igra može stvoriti. S tim u vezi, dodatnu radost u povodu obilježavanja jubilija će donijeti i početak rada na novoj predstavi po tekstu „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, a u režiji Emira Kapetanovića iz Sarajeva.

Repertoarski fokus će biti na kamernim predstavama na sceni „Studija 64“, te se može reći kako će mostarka publika imati priliku da pogleda predstave velikih umjetnika na maloj sceni. Treba istaknuti i mnogobrojna gostovanja predstava NP-a Mostar kako na bosanskohercovačkim, tako i na regionalnim i evropskim teatarskim scenama, te gostovanja značajnih tetarskih stavaraoca Zijaha Sokolovića i Miodraga Mikija Trifunova na sceni „Studio 64“.

“Otkako je počela sezona, publika je svojim redovnim dolaskom pokazala da je željna kvalitenih teatarskih sadržaja, te će i ovaj mjesec imati priliku da uživa u vrhunskim glumačkim kreacijama članova i članica ansambla NP-a Mostar, te gostiju”, kaže Lugonić.

Ulaznice za sve programe su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar. Vjerujemo da ćete pronaći program za sebe i doći u Narodno pozorište Mostar, na nova umjetnička druženja…

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor 1.11.2016. u 02:43