Mladi u HNK/HNŽ preveniraju nasilje

Vedran Raič
Autor 12.4.2018. u 12:24

Mladi u HNK/HNŽ  preveniraju nasilje

Proteklih mjesec dana nevladina organizacija Snaga Mladih zajedno sa četiri svoja partnera implementirala je četiri edukativna treninga  za vršnjačke edukatore iz osam srednjih škola sa područja našeg kantona. Mladići i djevojke, srednjoškolci, iz osam srednjih škola su dobili znanje i vještine tijekom trodnevnih treninga kako da educiraju svoje vršnjake na teme nasilja i prevencije nasilja.

 

Proteklih mjesec dana nevladina organizacija je intenzivno radila na edukaciji budućih vršnjačkih edukatora iz osam srednjih škola s kojima će kroz naredne tri godine raditi na temu prevencije nasilja i promoviranju zdravijih životnih stilova. Mladići i djevojke, koji su sudjelovali na treninzima, bili su odabrani od strane pedagoga te će naredne tri godine igrati važnu ulogu u edukaciji svojih vršnjaka.

Tijekom prvih dana na treninzima mladići  i djevojke su učili o tome što je to vršnjačka edukacija, koje su pozitivne i koje negativne strane vršnjačke edukacije, stekli su znanje o tome što je to Program Mladi (model po kojem se provode vršnjačke radionice) te su učili o vještinama javnog nastupa, vještinama govora i svim vještinama koje su potrebne kako bi uspješno odradili edukativne radionice u svojim školama.

Drugog i trećeg dana treninga vršnjački edukatori su imali priliku, da uz pomoć trenera, pokušaju napraviti radionicu da vide kako to izgleda. Na kraju su edukatori dobili dodatne savjete o tome kako da stručno odrade radionice u svojim razredima te kako će dalje provoditi ostale aktivnost naredne dvije godine.

Ukupno 36 mladih ljudi iz osam srednjih škola su prošli kroz trodnevne obuke i stekli znanje potrebno za provedbu edukativnih radionica. Ova aktivnost je implementirana u suradnji  s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zavodom za školstvo HNŽ i Pedagoškim zavodom HNK. Aktivnosti vršnjačke edukacije i kampanja s ciljem prevencije nasilja i promoviranja zdravijih životnih stilova se implementiraju u suradnji sa osam srednih škola: Srednja škola Jablanica, Srednja škola Stolac, Srednja mašinsko – saobraćajna škola Mostar, Srednja Elektrotehnička škola Mostar, Srednja ekonomska i ugostiteljsko – turistička škola Mostar, Srednja građevinska škola Mostar, Srednja ekonomska škola Joze Martinovića Mostar i Gimnazija Mostar.

Ova aktivnost se implementira u sklopu projekta „Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa “. Ovaj projekt je podržan od strane Švicarske Vlade i OAK Fondacije a implementira se uz podršku CARE International, Balkans.

Vedran Raič
Autor 12.4.2018. u 12:24