Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za recikliranje otpada

tačno.net
Autor/ica 23.10.2013. u 15:03

Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za recikliranje otpada

Kapacitet ovog postrojenja je 15 tona na sat, kojeg je specijalno za ovu namjenu izradilo preduzeće „Tehniks“ iz Donjeg Kraljevca iz Hrvatske

U prisustvu delegacije Evropske unije (EU) i načelnika gradskih odjela danas je u Mostaru u probni rad pušteno savremeno postrojenje za recikliranje i upravljanje miješanim komunalnim otpadom, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Kapacitet ovog postrojenja je 15 tona na sat, kojeg je specijalno za ovu namjenu izradilo preduzeće „Tehniks“ iz Donjeg Kraljevca iz Hrvatske.

Direktor Javnog preduzeća „Deponiju – Mostar“ Abdurahman Bećirović, predstavljajući rad ovog preduzeća, istakao je kako su sredstva u iznosu od 2,34 miliona eura osigurana od Evropske unije putem IPA fondova i Svjetske banke (WB).

Projektom je predviđena izgradnja hale i instaliranje savremenog pogona za upravljanje otpadom.

Stavljanje u rad ovog pogona značajno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta okoliša i finansijske održivost upravljanja čvrstim otpadom, čime će se stvoriti pretpostavke recikliranja otpada po vrstama materijala.

„Strategija Evrope je da se maksimalno iskoriste sirovine i korisni materijali koji bi se mogli vratili u recikliranje, jer problem budućnosti će biti nedostatak proizvodnih materijala, te zaštita voda i zaštita energije“, pojasnio je tehnički direktor „Tehniksa“Dubravko Horvat.

Evropska unija je slične projekte finansirala i na području Ruminije, Bugarske, Srbije i Hrvatske.

tačno.net
Autor/ica 23.10.2013. u 15:03