Mostarci na protestima uprkos jakoj kiši, danas prvi plenum

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 14:07

Mostarci na protestima uprkos jakoj kiši, danas prvi plenum

Foto: Š.G.

Na današnjem protestnom skupu u Mostaru na Španskom trgu, po jakoj kiši, okupilo se 50-ak građana i aktivista. Najavljeno je kako će se večeras održati prvi plenum građana Mostara u hotelu “Ero,” s početkom u 18 sati. Slični Plenumi građana već su formirani u Tuzli i Sarajevu.

Kako je rečeno, na plenum su pozvani svi građani Mostara, osim članova političkih stranaka, a na tom skupu razgovarat će se o konkretnim zahtjevima s kojima će prosvjednici izaći pred vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ponovljene su poruke od prethodnih dana, da će demonstranti ustrajati u svojim zahtjevima da se s vlasti makne nesposobna i korumpirana vladajuća garnitura te da na njihova mjesta dođu mladi i sposobni ljudi. Pročitana je i podrška Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara.

Demonstranti su poručili kako im niko neće preoteti ono što su pokrenuli te da neće dopustiti nikakve nacionalne podjele unutar svojih redova.

Predstavnici Sindikata na danas održanoj posebnoj press konferencji zatražili su smjenu Vlade HNK. Sindikalisti smatraju i kako Skupština ovog kantona mora biti u stalnom zasjedanju zbog ozbiljnosti stanja u društvu.

Na inicijativu Ministarstva za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), danas je održan sastanak boračkih udruženja HNK na kojem su osuđeni rušilački istupi pojedinaca za vrijeme nedavnih protesta u FBiH i HNK, saopćeno je iz Vlade HNK.

Umjesto u hotelu Ero, kako je danas bilo najavljeno, forum građana održan je u sali OKC Abrašević. Forumskoj diskusiji prisustvovalo je oko stotinu građana i građanki. Diskusija je trajala skoro dva sata i odlučeno je da se ide na formiranje Plenuma građana, koji će biti u stalnom zasjedanju. Građani su sa prisutnima podijelili svoje stavove o ključnim problemima ovog društva. Najveće aplauze dobili su prijedlozi da se zahtijeva revizija privatizacije i kažnjavanje odgovornih za uništavanje preduzeća. Svi građani su istakli potrebu narodnog jedinstva i namjeru da istraju u započetim protestima. Protesti u Mostaru će sutra biti održani od 16 do 17 sati, na Španskom trgu, nakon čega će se nastaviti zasjedanje u sali OKC Abrašević.

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 14:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija