Mostarci sačuvali prelijepe Bunske kanale, hidroelektranama uskraćena urbanistička saglasnost

tačno.net
Autor 14.7.2019. u 09:13

Mostarci sačuvali prelijepe Bunske kanale, hidroelektranama uskraćena urbanistička saglasnost

Petogodišnja borba građana za očuvanje Bunskih kanala južno od Mostara je pri kraju. Odjel za urbanizam i građanje Grada Mostara odbio je izdati urbanističku saglasnost investitoru za gradnju dvije mini hridroelektrane na tom jednom od najljepših lokaliteta cijelog toka Neretve.

Lokalitet Bunskih kanala desetak kilometara južno od Mostara, na mjestu gdje se Buna ulijeva u Neretvu, od 1970. godine zakonom je zaštićen, ali je i pored toga postao zanimljiv graditeljima mini hidroelektrana.

Toliko traje i borba mještana Bune, okolnih mjesta, građana Mostara, brojnih udruženja iz cijele BiH da se ovaj prakrasni lokalitet sačuvao od građevinskih mašina i trajnog uništenja. Organizovane su brojne aktivnosti, skupovi, potpisivanje peticije, cijela pravna bitka koja traje godinama…

Zainteresiranim stranama ovih dana dostavljeno je rješenje nadležnog odjela Grada Mostara koje potpisuje gradonačelnik Ljubo Bešlić da se investitoru “Hercegovina građevinsko zanatstvo” d.o.o. odbija zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju dvije mini hidroelektrane.

Investitor je namjeravao izgraditi dvije elektrane snage po 1.800 kW, ali će izgleda ljubitelji prirode, ribari, kajakaši i brojni drugi i dalje moći uživati u netaknutoj ljepoti Bunskih kanala.

klix.ba

tačno.net
Autor 14.7.2019. u 09:13