Mostarci u velikoj opasnosti od zaraze, Grad dao rok za deblokadu deponije

tačno.net
Autor 20.6.2019. u 09:31

Mostarci u velikoj opasnosti od zaraze, Grad dao rok za deblokadu deponije

“Molimo naše sugrađane da deblokiraju deponiju jer prijeti velika opasnost od zaraze po stanovništvo. Na vanrednoj sjednici donijeli smo odluku da sutra u 12 sati, ukoliko deponija ne bude deblokirana i ne krene odvoz smeća, stupi na snagu Odluka o proglašenju stanja tehničke nepogode”, izjavio je nakon sjednice mostarski gradonačelnik i zapovjednik Štaba Ljubo Bešlić i dodao kako onda Štab preuzima upravljanje svim segmentima, a neprovođenje odluka Štaba smatra se krivičnim djelom.

Izrazio je nadu da neće doći do proglašenja vanrednog stanja i izrazio uvjerenje da će građani shvatiti ozbiljnost stanja u kojemu se Grad nalazi.

Štab je također odlučio da je zbog zdravlja građana potrebno očistiti kontejnere i ulice, izvršiti asanaciju tamo gdje je potrebno, dezinfekciju i deratizaciju.

“Bez obzira što je nedavno urađena deratizacija ovo smeće ponovno može prouzrokovati glodare i izazvati mnoge druge opasnosti, posebice što su ljetni mjeseci kada su rizici jako veliki”, kazao Bešlić.

Ulice Mostara već deset dana zatrpane su smećem zbog blokade regionalne deponije Uborak. Građani sjevernog dijela Grada Mostara okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” zahtjevaju novu lokaciju deponije.

Grad tvrdi kako iznalaženje nove lokacije nije u njihovoj nadležnosti zbog čega im gradonačelnik nije mogao obećati kada će postojeća deponija biti izmještena.

klix.ba

tačno.net
Autor 20.6.2019. u 09:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija