Mostarska liska 2016

tačno.net
Autor 28.3.2016. u 13:51

Mostarska liska 2016

Narodno pozorište u Mostaru u mjesecu aprilu priprema izuzetno raznovrstan i bogat program u sklopu kojeg će publika imati priliku uživati u nekim od regionalno najboljih predstava.

Povodom obilježavanja 2. aprila kao Svjetskog dana svjesnosti o autizmu i u saradnji sa Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar, u Narodnom pozorištu će biti organizovan prigodan program u kojem glavne uloge imaju upravo autistična djeca. Proteklih mjesec dana glumci Narodnog pozorišta vrijedno su radili sa osobljem Centra “Los Rosales” i djecom zbrinutom u Centru, a rezultat je prigodan program u kojem glavne uloge imaju upravo autistična djeca.

Program počinje u 11 sati a prihodi od prodaje ulaznica namijenjeni su unapređenju uslova života i rada djece zbrinute u “Los Rosalesu”. Cijena ulaznice je 5 KM.

Zbog velikog interesovanja i čestih upita publike o narednom terminu predstave „Hotel Plaza“ Neil Simona u režiji Admira Glamočaka, ista je ponovo uvrštena u repertoar 7. aprila 2016. godine od 20 sati a ulaznice su po još povoljnijoj cijeni od 7 KM.

Mostarska liska

Takođe, ove kao i prethodne godine u periodu od 20 – 27. aprila bit će organizovan 13. međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2016“ a od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, selektovano je osam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Festival će biti otvoren 20. aprila u 19:30 sati natupom R’n’R VOD Acoustic Tria u sastavu: Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara); nakon kojih gledamo „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, u režiji Olje Đorđević i izvedbi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Naredni dan, 21. april takođe ćemo uživati u izvedbi gostiju iz Hrvatske, ovog puta iz Rijeke nastupa RI teatar Rijeka sa predstavom „Hetero parada“ u režiji Bojana Lakoša; dok je 22. april rezervisan za nastup Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke sa predstavom „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj.

23. aprila na repertoaru je „Teferič“ Derviša Sušića u režiji Aleša Kurta. Inače, predstavu igra ansambl Kamernopg teatra 55 iz Sarajeva i jedna je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

24. i 25. aprila gledat ćemo predstave „Hotel Plaza“ Neila Simona i „Buba u uhu“ Georges Feydeaua koje osim izvrsne glumačke postave, vezuje i režija Admira Glamočaka. Naravno, prvu igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar a drugu Narodno pozorište Sarajevo.

Zadnji dan takmičarskog dijela (26. aprila) nastupa Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa izvrsnom komedijom „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera“ autora Milana Jelića u režiji Marka Misirače.

Stručni žiri 13. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2016“ čine glumica Jasna Diklić koja će i predsjedavati Žirijem; mlada bosanskogercegovačka rediteljica Mirela Trepanić, te producent, autor, historičar i pozoršni radnik Nihad Kreševljaković.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to:

  1. Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini;
  2. Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala;
  3. Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala;
  4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju;
  5. Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
  6. Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Festival će biti zatvoren 27. aprila, ceremonijom dodjele nagrada i hit komedijom “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva koja se igra van konkurencije i u čast nagrađenima a cijena ulaznice za sve prestave je 10 KM.

Koncert

Nakon zatvaranja „Mostarske liske 2016“, aprilski repertoar bit će završen koncertom „Zukva“ grupe bosanskohercegovačke muzičke grupe Divanhana. Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.

Koncert je planiran za četvrtak, 28. aprila od 19 sati a cijena ulaznice je 10 KM.

Ulaznice za sve navedene programe se mogu kupiti na blagajni pozorišta ili rezervisati svakim radnim danom od 09 do 14 sati na telefon 036 550-128. Rezervacija ulaznica se može izvrsiti i putem e- maila: [email protected] te putem facebook stranice Narodno pozoriste Mostar.

tačno.net
Autor 28.3.2016. u 13:51