Mostarski izbori ili Revolucija

Mostarski izbori ili Revolucija

Zašto nam je šutiti, budimo mudri, slobodno govorimo i budimo srećni.

„Mudrost dana:
Spas je u šutnji…
Ali sreća je u slobodi govora…
Bože Milosni,
Pouči me da šutim ako nemam ili ne znam šta da kažem…
Osnaži me, Bože, da govorim ako sam slobodan…
Ako imam šta reći…
I ako znam šta treba da kažem za sreću moju i moje braće…
Jer na početku bijaše riječ…
Jer lijepa riječ je kao lijepo stablo čiji korjeni su duboko u zemlji…
Božjom voljom plodovi njeni su stalni i nepresušni…
Hvala ti, Bože, na tim plodovima…
Molimo Te, Bože, da nam nikad ne presuše… Amin! „ /Dr. Mustafa Cerić /

Mostarci, građani ovoga grada, budimo hrabri, pravedni i istiniti, jer su te vrijednosti ljudskoga roda, od naših korijena, uvijek na našoj strani.

Zli duhovi, kako ih nazvasmo, agresori sa istoka i zapada, donesoše nam zlo, patnju i siromaštvo, materijalno i duhovno. Zanijemili smo, zamrli, utihnuli, povukli se u svoje ljušture, od neke „miline„ poput jazavca od Petra Kočića, ne govorimo, ne zborimo, pomalo dišemo, ali kako se osjećamo, to mi znamo.

Iskoristili su to nacionalisti, prije svih, iz HDZ-a, uz pomoć međunarodne zajednice, koja nagoni vodu na njihove mlinove, od Dejtona na ovamo.

Kao vijećnik Gradskoga vijeća i njegov Predsjednik / podpredsjednik, u periodu nametanja Statuta gradu Mostaru, od Visokog predstavnika, gospodina Pedy Ešdauna, vijećnici i cio HDZ, se ponaša oportunistički, sa pozicija majorizacije i diskriminacije, svega što je nehrvatsko.

Nisu  za jedinstveni Mostar, najradije bi, što je evidentno i tendenciozno, kao recidive, nastavili sa ustrojem nekadašnje NDH ili agresorsko, genocidne tvorevine Herceg Bosne. Velikohrvatski nacionalizam, sa  oblicima fašizma, svakodnevno su na djelu, od njihovog odnosa i ponašanja u svim gradskim institucijama, uzurpacijama svega i svačega, od Aluminija, Sokola i drugih predratnih firmi i dobara, a ulice i nazivi drugih institucija, dobili su imena ili nazive, ustaško-fašističkih bojovnika NDH-azije. Ustrojili su i obrazovni sistem po programima iz Hrvatske i po sistemu „dvije škole pod jednim krovom„, što bi jednostavno značilo, ništa zajedničko i jedinstveno.

Istina je, da su sa svojim koalicionim partnerom u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, strankom SDA i njenim „ulizicama„, upravo, kako ih je definisao naš književnik Meša Selimović, u romanu „Tvrđava”, nastojali u kontinuitetu i uspjevali i ostvariti svoje „lukave latinske„ nakane, u mnogo čemu, od raspodjele javnih firmi i privatizacijske pljačke, pa evo do ustroja ili podjele grada Mostara.

Dakle, izbori u gradu Mostaru već godinama se ne održavaju, a OHR je raspustio i Gradsko vijeće, ali je ostavio, svu vlast i djelovanje, jednoga čovjeka u funkciji gradonačelnika, gospodina Ljubu Bešlića iz HDZ-a. Ovo je,  svakako,  još jedan očigledan dokaz uticaja i djelovanja međunarodne zajednice, u funkciji  opstanka i djelovanja HDZ-a, u gradu i ovim prostorima.

Djelimična je krivica, o neriješenom statusu grada Mostara, u neodržavanju izbora i nedostatak i Gradskog vijeća, svakako i u odnosima i djelovanju i stranačke politike SDA, prema ovome problemu i samom gradu Mostaru i njegovim građanima.

Govoriti bilo šta, o uticajima visoke politike u državi Bosni i Hercegovini, na manifestovanjem i refleksiji, na prilike u gradu „slučaja„, kakav je istinski ovaj grad Mostar, ovom prilikom, možda je i degutantno govoriti i pisati, jer je mnogo toga znano i široj javnosti, kao i međunarodnim faktorima.

Svakako, dobri međusobni odnosi, istina lažni, podmukli i cinični, između HDZ-a i SNSD-a, odnosno njihovih guslarsko-orguljaških čelnika, Dragana Čovića i Milorada Dodika, svakako se negativno ispoljavaju i utiču i na neprilike u gradu Mostaru. Brojni su razlozi i uticaji, od njihovog djelovanja, kao krtica, razbijača i mrzitelja, ove nam zajedničke domovine Bosne i Hercegovine, koju intenzivno podrivaju i ruše, do neravnopravnosti i građana ovoga grada, u kojem, primjera radi, njegovi građani srpske nacionalnosti nisu konstitutivni, a da se ne govori o ravnopravnosti, jer je to poodavno, na ovim prostorima, postala misaona imenica. Tako bi, primjera radi, „čistokrvni„ Hrvat, Dragan Čović insistirao na izbornom zakonu, kako bi oni mogli, neposredno birati svoje „čistokrvne„ Hrvate na pozicije i funkcije, ali im ne smeta, da u gradu Mostaru, oni isto tako i biraju i postavljaju svoju članicu iz HDZ-a, građanku srpske nacionalnosti, na mjesto savjetnika, svoga gradonačelnika. Očita su i veoma opasna, ta perfidna i lukava saradnja i dogovori, guslara i orguljaša, kada je u pitanju i grad Mostar, jer bi srpske predstavnike, tzv. „dodikovce„ čija je uloga i najezda u gradu očigledna, mogli pod uticajem i plaštom HDZ-a i isti izglasati, kako bi nam i definitivno i ta koalicija, na nivou grada, kao i naše države, mogla i konačno, što bi stari govorili: „doći glave„.

Sve su ovo činjenice i mogućnosti, „lukavaca„ koji poput ribarske niti, provlače svoje ideje i njihovu realizaciju, kao što su to u agresorskom periodu i neposredno činili, sa svojim bojovnicima, uz scenarij i ideologiju, aminovanu u Vatikantskim odajama, sa Poglavnikom sa Pantovčaka.

Nažalost ili na štetu, naših komšija Bošnjaka, koji nemaju mudru vlast sa mnogim svojim predstavnicima, već dugo godina viđanim, u svim strukturama vlasti i na svim nivoima, sa indolentnim,  ulizničkim i podaničkim ponašanjima, u interesima nekih sopstvenih ili familijarnih ostvarenja, što je istinski i veoma pogubno za ostale građane, patriote i dobronamjernike, svoga grada i jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Zato, ne razmišljajmo o izborima za grad Mostar, jer oni se moraju desiti, inače bi nastupila „oluja„ poput jakog „cunamija„, zvala se ona izbori ili Revolucija.

Razmišljajmo, iskreno i istinski, kome dati svoj glas, kako za vijećnika u Gradskom vijeću grada Mostara, tako i za gradonačelnika i njegove zamjenike, na ovaj način, nadajmo se svojoj sreći u ispunjavanju naših želja i potreba. Budimo i neposredno odgovorni za našu sudbinu.