Mostarski logoraši poručili ratnom zločincu Prliću: Ti si kukavica

Faruk Vele
Autor/ica 13.4.2019. u 07:50

Mostarski logoraši poručili ratnom zločincu Prliću: Ti si kukavica

Udruženje logoraša Mostar oštro je odbacilo i osudilo zahtjev bivšeg čelnika tzv. Herceg-Bosne HRHB) Jadranka Prlića da kaznu za ratne zločine služi u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele- Radiosarajevo.ba

Prlić je, podsjetimo, od Mehanizma za međunarodne tribunale zatražio da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, već u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu iz Haškog mehanizma su za Radiosarajevo.ba potvrdili da haški optuženici ne mogu izdržavati kaznu na prostoru bivše Jugoslavije, što logoraši pozdravljaju.

“Jadranko Prlić za razliku od bivših logoraša svoju kaznu izdržava u hotelskim uslovima. On u zatvoru nema nikakvih prijetnji, za razliku od nas koje su logorski policajci sa zadovoljstvom nazivali robovima, komadima i naši životi su vrijedili manje od kutije šibica. On ovim zahtjevom pokazuje da je u suštini kukavica koja nije sposobna nositi se sa činjenicom da je zatočen i da mu nije ugodno u društvu sa seksualnim prestupnicima”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Udruženja logoraša Mostar.

Inspirisati i provoditi zločine mogu samo kukavice, dodaju u Udruženju logoraša Mostar, te dodaju da “nikad hrabar čovjek neće ni pomisliti a kamoli inspirisati i počiniti zlodjela”.

Josip Grubeša kao državni ministar pravde i njegovi politički mentori su sa Markom Radićem testirali stanje u pravosuđu u obje zemlje, i BiH i Hrvatskoj. Nakon što im je to prošlo pokušavaju isto ponoviti sa Prlićem. Nakon reakcije glavnog tužioca Serge Bramertza ta praksa je zasad zaustavljena. No, to ne znači da neće pokušavati i dalje isto činiti i toga moraju biti svjesni i budni dužnosnici pravosuđa i vlasti BiH”, zaključuju iz Udruženja logoraša Mostar

Faruk Vele
Autor/ica 13.4.2019. u 07:50