Muharem Hindić Mušica: Očigledno je da je policija radila mimo zakona

tačno.net
Autor 18.3.2015. u 23:58

Muharem Hindić Mušica: Očigledno je da je policija radila mimo zakona

Na pitanje da li će tužiti “hapsitelje” zbog svega, Muharem je kazao: “Ja sam već predao tužbu protiv policije. Neću tražiti odštetu, novac ili nešto. Meni to ne treba. Ni oni nemaju. Ali mora se znati krivac, narod to mora znati.”

Kantonalno tužilaštvo HNK-a Mostar donijelo je Naredbu o obustavljanju istrage protiv Muharema-Mušice Hindića iz Mostara, osumnijičenog da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u obavljanju poslova bezbjednosti iz člana 259 stav 2 KZ BiH.

Kako se navodi u Naredbi Tužilaštva HNK-a, u toku postupka je utvrđeno da „nema dovoljno dokaza da se u radnjama osumnjičenogs stiču zakonska obilježja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, niti nekog drugog krivičnog djela“.

Tokom prošlogodišnjih protesta, 25. marta, kolona građana uputila se sa Španskog trga prema Rondou. Zaustavili su ih specijalci MUP-a HNK-a, ne dajući im prolaz dalje. Tom prilikom kordon policajaca, nepotrebno grubo i nasilno su uhapsili Hindića, ubacivši ga u „maricu“, pri čemu je ozlijeđen te odveden u prostorije Policijske uprave Mostar gdje je i dalje bio izložen maltretiranju.

U razgovoru za naš portal, Muharem je komentirao presudu:

“Meni je žao policije, jer i oni žele da štrajkuju, nisu zadovoljni. Mislim da i oni uviđaju šta su uradili. Moraju se kazniti naredbodavci svega ovoga. Vjerovatno su izvršavali naređneje nečije. Jer, ako ja ne smijem ići ulicom, ako kordon policije mene zaustavi zajedno sa 30-tak žena i penzionera koji su krenuli sa mnom Lenjinovim šetalištem prema Rondou, to nije u redu. To je mimo zakona. Zar mi nemamo pravo proći svojim gradom? Ovo nije jedina tužba koju sam dobio, ima ih ne znam im broja. Ali svako rješenje sam dobio u svoju korist na sudu, i ja i ostali građani koji su protestirali zajedno sa mnom. Ima ih preko osamdeset. Sve presude su u korist građana a na štetu policije.

musica2

Očigledno je da je policija radila protiv zakona

Na pitanje da li će tužiti “hapsitelje” zbog svega, Muharem je kazao: “Ja sam već predao tužbu protiv policije. Neću tražiti odštetu, novac ili nešto. Meni to ne treba. Ni oni nemaju. Ali mora se znati krivac, narod to mora znati. Da li će i ostali građani tužiti, ne znam.”

Nastavljate li i dalje s protestima?

Nastavljamo s protestima i dalje. Ovo je tek novi početak, radimo na jedan drugačiji način. Dosta je bilo više nacionalizma, fašizma i korupcije u ovoj zemlji. Ovaj narod je gladan! Narod je gladan! Mi ne želimo rat, želim ići naprijed. Mladi žele ostati ovdje, raditi i graditi našu zemlju, ne ići vani.

Mi demonstranti se uvezujemo u svim gradovima u BiH. Vidjeli smo i u Frankfurtu ljudi ustaju protiv mjera štednje, svijet se budi. Točak se okreće, sa mladima će se pokrenuti puno toga u ovoj zemlji.

I za kraj, poručujem svima: tužiteljstvu, sudstvu, međunarodnoj zajednici, vlastima, političarima da ovo neće stati sve dok mladi ne preuzmu vlast u svoje ruke  u ovoj zemlji, a njeni rušitelji i pljačkaši ne budu izvedeni pred lice pravde, kazao je Muharem Hindić Mušica.

tačno.net
Autor 18.3.2015. u 23:58