Mural na zgradi Narodnog pozorišta Mostar u čast jubileja

tačno.net
Autor/ica 7.11.2016. u 11:21

Mural na zgradi Narodnog pozorišta Mostar u čast jubileja

Narodno pozorište u Mostaru službeno je počelu svoju djelatnost 28. novembra 1949. godine. U septembru 1949. godine započeta je gradnja nove zgrade, a zgrada Narodnog pozorišta Mostar svečano je otvorena 17. novembra 1951. godine. Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata. Otvorena je premijerom predstave “Hasanaginica” – dramska slika od Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića. Od 7. augusta 1974. do 17. februara 1977. trajala je kompletna adaptacija ove pozorišne zgrade. Sljedeće godine će biti 40 godina kako u obnovu zgrade nisu ulagana značajnija finansijska sredstva. S obzirom da se ovog mjeseca navršava tačno 65 godina kako je ova kuća otvorena, u čast jubileja uljepšali smo je muralom.

Autor grafita na zgradi Narodnog pozorišta Mostar, u povodu 65 godina od otvorenja zgrade, je mostarski umjetnik Maid Mide Redžić. Na grafitu je crvena mašna, kao simbol svečanosti, i natpis “65 godina kuća iluzije”.

Iako mlad umjetnik, 25-godišnji Redžić se street art umjetnošću bavi već dugi niz godina. Još od osnovne škole njegova preokupacija je umjetnost, s naglaskom na street art. Jedan je od pionira Street Arts Festivala u Mostaru, uključen u njegov rad od samih početaka. Od tada je realizirao mnogobrojne grafite na javnim površinama Mostara i šire. Učesnik je mnogih street art festivala u Bosni i Hercegovini i regiji (Srbija, Hrvatska itd.).

“Želio sam svojim radom uljepšati i zgradu Narodnog pozorišta Mostar kao javnu ustanovu kulture, ali i sam grad. Obradovao sam se pozivu iz Narodnog pozorišta da muralom osvježimo izgled ove zgrade, koja vapi za obnovom. Do jučer sam dolazio u pozorište na predstave, a sad sam bio sudionik u stvaranju nečeg lijepog, kakve imam i uspomene iz Narodnog pozorišta Mostar. Nadam se da će i druge ustanove slijediti ovaj primjer i doprinositi ljepšem izgledu grada, ali i povezivanju različitih vidova umjetnosti, kao i ustanova kulture i umjetnika Mostara. Mislim da Mostar ima veliki kapacitet, koji nije iskorišten. Ovo je dobar primjer kako udruživanjem kreativnih snaga možemo stvoriti nešto lijepo i pozitivno, dokaz da Mostar itekako može biti grad kulture, što je uvijek i bio”, kaže Redžić.

Mural na zgradi Narodnog pozorišta Mostar, čiji je Redžić autor, nastao je u saradnji sa Street Arts Festivalom Mostar. Za realizaciju murala se zahvaljujemo i gospodinu Šefiku Voljevici, direktoru kompanije Gradnja d.o.o. Mostar.

Toliko o događanjima na zgradi, a u zgradi – od programa izdvajamo gostovanje Zijaha Sokolovića s “Majstorskom glumačkom radionicom” u petak, 11.11. u 19 sati u “Studiju 64”, zatim u petak, 18.11. u 20 sati slijedi svečanost proslave jubileja na Velikoj sceni, gostovanje Miodraga Mikija Trifunova 28.11. u 20 sati u “Studiju 64”, a radi se i na novoj predstavi “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića iz Sarajeva. Premijera se očekuje sljedećeg mjeseca.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 7.11.2016. u 11:21