Muzejske izložbe u Stocu i Mostaru

tačno.net
Autor 13.8.2016. u 10:40

Muzejske izložbe u Stocu i Mostaru

Izložbe Ratni dnevnici-svjedočenja životu i WELCOME TO SARAJEVO – Sarajevski teatri pod opsadom gostuju u Stocu i Mostaru u sklopu Manifestacija Slovo Gorčina 2016 i Mostarsko ljeto 2016.

Stolac: subota, 13.8.2016. u 19:30 sati – Otvorenje izložbe Ratni dnevnici-svjedočenja životu u Locco bar u okviru programa manifestacije Slovo Gorčina 2016. Izložba je nastala kao saradnja između Fonda Memorijala i Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” i Muzeja kniževnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Autorica izložbe je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Program ovogodišnje Manifestacije Slovo Gorčina.

Mostar: ponedjeljak, 15.8.2016. u 20.00 sati – Otvorenje izložbe WELCOME TO SARAJEVO – Sarajevski teatri pod opsadom u okviru manifestacije Mostarsko Ljeto 2016, koja se održava u organizaciji Centar za kulturu Mostar, a partner na projektu je Narodno pozorište Mostar. Izložba je nastala kao saradnja između Fonda Memorijala i Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” i Muzeja kniževnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Autorica izložbe je muzejska savjetnica Amina Abdičević. Izložba će u Mostaru biti postavljena do 18.8., a ulaz na izložbu je tradicionalno besplatan.

Na izložbi “WELCOME TO SARAJEVO” – “Sarajevski teatri pod opsadom” posjetioci će imati priliku da se kroz scenske fotografije, novinske članke i kritike kao i ostale arhivske dokumente, upoznaju sa umjetničkim djelovanjem teatarskih ustanova u gradu Sarajevu u periodu 1992 – 1995. Duhovni otpor građana Sarajeva i nemirenje sa ratnom svakodnevnicom naišlo je na podršku umjetnika i intelektualaca širom svijeta koji su, tih ratnih godina, Sarajevo proglasili svjetskom kulturnom metropolom. Sve to prikazano je na 15 velikih ploča, dimenzija 2 X 1,4 metara.

“Ponosni smo što će izložbu, pored sarajevske publike, imati priliku po prvi put pogledati i građani Mostara u okviru manifestacije ‘Mostarsko ljeto 2016”, kaže autorica izložbe.

Prvo teatarsko reagovanje na ratnu svakodnevnicu bila je drama “Sklonište” Safeta Plakala koja je premijerno izvedena 6. septembra 1992. godine u okviru Sarajevskog ratnog teatra – SARTR- a, već 10. septembra 1992. u atriju Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izveden je muzičko- scenski igrokaz “Dajenu” na tekst Marka Kovačevića inspirisan špansko – sefardskim folklorom. Obje predstave su bile veoma posjećene iako su izvedene u jeku najžešćeg granatiranja grada. Pored profesionalnih pozorišta, u Sarajevu je tokom rata osnovano i više pozorišnih grupa koje su svoje predstave izvodile isključivo za djecu i sa djecom. Svoju djelatnost u periodu opsade grada, pored Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta Sarajevo, SARTR-a, Pozorišta mladih, nastavlja i Internacionalni teatarski festival MESS. Tih ratnih godina zabilježeno je i gostovanje brojnih svjetskih umjetnika poput Susan Sontag koja je režirala Beketovog “Godoa” i  slavnog dirigenta Zubina Mehte  koji je dirigovao u  opkoljenom Sarajevu.

Pored Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Fonda memorijala, koji su nositelji projekta izložbene postavke “WELCOME TO SARAJEVO 1992 – 1995” – “Sarajevski teatri pod opsadom”, ostali saradnici su Historijski muzej BiH, Internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo.

Inače, do kraja manifestacije “Mostarsko ljeto” publika može posjetiti i sljedeće programe: od 12. do 18.8. u Centru za kulturu održat će se likovna kolonija u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar; 13. 8. popularna grupa JINX će održati koncert u OKC-u Abrašević; 15. 8. slijedi spomenuta izložba “Sarajevski teatri pod opsadom”, u Centru za kulturu. Sljedeća izložba je 23.8., također u Centru za kulturu, gdje Udruženje umjetnika iz Mostara predstavlja izložbu umjetnika Grada Mostara. Zatim slijedi izložba lokalnih umjetnika “Vegetative People”, koja će 26. 8. biti otvorena u OKC-u Abrašević, gdje će istog dana koncert održati grupa “Dva i po čo’eka”. Ovogodišnje “Mostarsko ljeto” završava u srijedu, 31.8. u Narodnom pozorištu Mostar, izvedbom predstave “Derviš i smrt” u režiji Erola Kadića i produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Program ovogodišnje Manifestacije Mostarsko ljeto 2016.

https://www.facebook.com/events/1593965237563481/

tačno.net
Autor 13.8.2016. u 10:40