Nagrada Jasni Žalici u Jajcu za “Hotel Plazu” Narodnog pozorišta Mostar

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 12:12

Nagrada Jasni Žalici u Jajcu za “Hotel Plazu” Narodnog pozorišta Mostar

Glumica Jasna Žalica je za ulogu Karen Nash u predstavi “Hotel Plaza” Narodnog pozorišta Mostar osvojila glumačku nagradu na upravo završenim 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, najstarijem teatarskom festivalu u Bosni i Hercegovini.

Upravo uloga u ovoj predstavi Jasni Žalici je bila prva pozorišna uloga u Mostaru nakon njezine diplomske predstave 1991. godine. Mnogo se toga od tada promijenilo, rekla je nakon izvedbe u Jajcu, ali je, nažalost, Pozorište isto. “Ako postoji neka misija ove predstave, onda je to da skrene pažnju na mnoge talentirane mlade kolege; njezina poruka je da je u najmanju ruku nepristojno glumce držati u takvim uvjetima i onda od njih nešto očekivati. U tom smislu čak i činjenica da smo u takvim okolnostima radili komediju jest angažirana”, rekla je Žalica, a Mostarci su upravo predstavom “Hotel Plaza” i otvorili konkurenciju Pozorišnih igara u Jajcu. Tekst sjajnog dramatičara Neila Simona je režirao Admir Glamočak, koji u “Hotel Plazi” i igra. Glamočak je također osvojio glumačku nagradu u Jajcu, za ulogu u predstavi “Brašno u venama” Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića i produkciji Sarajevskog ratnog teatra. U predstavi “Hotel Plaza”, uz Žalicu i Glamočaka, igraju glumci Narodnog pozorišta Mostar: Maja Zećo (nagrada za najbolju glumicu 13. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”), Ajla Hamzić, Amela Kreso, Emir Spahić, Emir Sejfić i Saša Oručević.

Uvrštavajući predstavu “Hotel Plaza” u konkurenciju Pozorišnih igara u Jajcu, selektor prof. dr. Sulejman Bosto je, između ostalog, zapisao: “Komedijskim mehanizmom zabune, nesporazuma, komičkog zapleta – čiji je rezultat zdrava i vedra energija smijeha – suvereno i precizno upravlja Admir Glamočak koji je, kao redatelj predstave ujedno i glumac u predstavi, u tandemu sa sjajnom partnerskom igrom Jasne Žalica, polučio lijep i pitak pozorišni rezultat, te istovremeno sugestivno i sa sutoritetom vodio uspješnu i nadahnutu igru mlađih glumica i glumaca ansambla Narodnog pozorišta Mostar. Ukratko, dobro strukturirana, dobro igrana, komumnikativna i relaksirajuća predstava”.

Najbolja predstava 35. Pozorišnih igara u Jajcu po ocjeni stručnog žirija je predstava “Naš razred“ Kamernog tetatra 55 iz Sarajeva u režiji Dine Mustafića, a glumicama u predstavi  Tatjani Šojić i Gordani Boban pripale su glumačke nagrade. Željka Udovičić Pleština dobila je nagradu za dramaturgiju, Lejla Hodžić za kostimografiju i Vedran Hrustanović za scenografiju. Za režiju predstave “Sinovi umiru prvi” suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića, a u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, nagrađen je Marko Misirača, dok je za ulogu Mićuna Aleksandar Stojković primio jednu od pet glumačkih nagrada. To je ujedno po ocijeni žirija publike najbolja predstava. Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Igoru Štiksu za “Brašno u venama”. Najbolji mladi glumac na festivalu je Ivan Skoko, koji je nagrađen za ulogu Špicka u predstavi Christophera Duranga “Vanja i Sonja i Maša i još jedan” u režiji Nine Kleflin i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara. Irena Popović dobitnica je nagrade za najbolju muziku u dvije predstave: “Prosjačka opera” u produkciji sarajevskog Narodnog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića i u autorskom projektu Andraša Urbana “What is Europe ?”, rađenom po motivima eseja Laszla Vegela, u produkciji Scene MESS Sarajevo. Ta predstava ujedno je dobila i specijalnu nagradu stručnog žirija za kolektivnu igru. Žiri je radio u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić.

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 12:12