NAKON POLICIJSKOG I PRAVNO NASILJE MOSTARSKE VLASTI NAD SVOJIM GRAĐANIMA – ZASTRAŠIVANJE TUŽBOM OD 700.000 KM

Samir Šestan
Autor 31.1.2021. u 09:56

Izdvajamo

  • Pa se „zviždače“ koji ukažu na korupciju unutar institucija otpušta sa posla. Građane koji, sa roditeljima ubijenog mladića, zahtijevaju istinu i pravdu, se premlaćuje, hapsi, zatvara, tuži i na svakom koraku šikanira. A na one koji protestvuju zbog nelegalnog rada institucija i ugrožavanja zdravlja građana, se šalju odredi specijalne policije i od suda, protiv njih, zahtjevaju drakonske kazne – kao u slučaju udruženja građana „Jer nas se tiče“.

Povezani članci

NAKON POLICIJSKOG I PRAVNO NASILJE MOSTARSKE VLASTI NAD SVOJIM GRAĐANIMA – ZASTRAŠIVANJE TUŽBOM OD 700.000 KM

Tužba, podnesena još u aprilu 2020., u organizaciji vlasti, koja je na sve načine pokušavala uništiti i ovo udruženje i otpor građana, pravni je nastavak nasilja koje je nad učesnicima protesta na deponiji „Uborak“, po naredbi vlasti, provela specijalna policija, u decembru 2019.

Vlastitu odgovornost za probleme koje su stvorili svojim neradom, nesposobnošću i nebrigom za građane, vlast u BiH vrlo često prebacuje na one koji su na konkretan problem ukazali i protiv neprihvatljivog odnosa vlasti i institucija pod njenom kontrolom se pobunili.

Pa se „zviždače“ koji ukažu na korupciju unutar institucija otpušta sa posla. Građane koji, sa roditeljima ubijenog mladića, zahtijevaju istinu i pravdu, se premlaćuje, hapsi, zatvara, tuži i na svakom koraku šikanira. A na one koji protestvuju zbog nelegalnog rada institucija i ugrožavanja zdravlja građana, se šalju odredi specijalne policije i od suda, protiv njih, zahtjevaju drakonske kazne – kao u slučaju udruženja građana „Jer nas se tiče“.

Naime, danas, 30.01.2021., je, iz Općinskog suda u Mostaru, na adresu udruženja „Jer nas se tiče“ stigla tužba koju su, protiv njega, pokrenuli Grad Mostar, JP „Kosmos“ Mostar, JP „Parkovi“ Mostar i JP „Deponija“ Mostar.

Tužba, podnesena još u aprilu 2020. (od kada je, iz nepoznatih razloga, stajala u nečijoj ladici), u organizaciji vlasti, koja je na sve načine pokušavala uništiti i ovo udruženje i otpor građana, pravni je nastavak nasilja koje je nad učesnicima protesta na deponiji „Uborak“, po naredbi vlasti, provela specijalna policija, u decembru 2019.

Pošto je tužbeni zahtjev nerealan, čak i za partijski kontrolisani pravosudni aparat, radi se, vjerovatno, o klasičnom pokušaju zastrašivanja.

Gradska vlast i njeni sateliti, naime, od udruženja građana „Jer nas se tiče“ traže –  oko 700.000 KM! Za „nadoknadu štete“ koje su imale u periodu protesta zbog nelegalnog rada deponije „Uborak“ – odlaganja otrovnog otpada na njoj i rada bez okolinske dozvole.

U obrazloženju, vlast, naravno, izvrće činjenice. Bavi se posljedicama a ne uzrokom. Pa umjesto da prihvati vlastitu odgovornost za činjenicu da je propustila priliku da na vrijeme riješi problem nalaska nove lokacije i izmiještanja deponije na nju, uz zatvaranje „Uborka“ i sanaciju tog terena, te da provede objektivnu istragu sumnji da su preduzeća koja su supotpisnici navedene tužbe, zapravo odgovorna za odlaganje nedozvoljenog, po zdravlje stanovništva opasnog otpada, ona za sve posljedice svog nemara i nerada (a zloupotreba položaja je posebna priča) optužuje – građane koji su samo zahtjevali ono što je, zapravo, dužnost vlasti – funkcionisanje pravne države.

Iz udruženja građana „Jer nas se tiče“, kao reakcija na tužbu koju su primili, najavljuju i pravnu borbu protiv vlasti, odnosno „koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju“, ali i nastavak protesta.

Protesta koji će, nesumnjivo, upravo zbog surovosti lokalne vlasti u obračunu sa svojim građanima, koje pokušava optužiti za posljedice vlastitih grešaka, nerada i nezakonitih radnji, imati podršku i širom ove zemlje. Ali i van nje.

antikorupcija.info

Samir Šestan
Autor 31.1.2021. u 09:56