Narodno pozorište Mostar otvara konkurenciju Pozorišnih igara u Jajcu

tačno.net
Autor 26.5.2016. u 10:41

Narodno pozorište Mostar otvara konkurenciju Pozorišnih igara u Jajcu

Narodno pozorište Mostar će sa svojom najnovijom predstavom “Hotel Plaza” američkog dramatičara Neila Simona i u režiji Admira Glamočaka otvoriti takmičarski program 35. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu, u subotu, 28. maja. Pozorišne igre u Jajcu su najstariji teatarski festival u BiH. Prema izboru selektora prof. dr. Sulejmana Boste, redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u konkurenciji će do 5. juna biti izvedeno sedam predstava, među kojima i predstava Narodnog pozorišta Mostar.

“Ponosni smo što je naša predstava kvalitetom zaslužila da bude u konkurenciji ovog prestižnog teatarskog festivala. Drago nam je i sretni smo što Narodno pozorište Mostar s ovom predstavom stoji rame uz rame s najboljim predstavama iz bh. produkcije”, kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović. Ova je predstava već nagrađivana na festivalima: glumica Maja Zećo je za ulogu Muriel Tate na 13. Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” osvojila nagradu za najbolju glumicu, a reditelj Admir Glamočak je nagrađen Specijalnom nagradom žirija za doprinos teatarskoj umjetnosti. Evo što o predstavi kaže Glamočak, koji osim što potpisuje režiju, u ovoj predsatvi i glumi:

“U vrijeme teatra velikih koncepata, teatra koji se obračunava sa aktuelnim političkim trenutkom, naš izbor teksta jeste komedija ‘Hotel Plaza’, izvrsnog dramatičara Neila Simona, sa tri priče o ljubavi iz raznih uglova, sa ispitivanjem međuljudskih odnosa na komičan način, i to tamo u nekom New Yorku, što nam se čini kao pravi pogodak u izboru za izuzetnu mostarsku publiku. Vođeni činjenicom da teatar treba i da zabavi, da pomogne pobjeći iz svakodnevnice i ličnih problema, ipak znamo da ćemo bar u jednoj od tri priče prepoznati sebe ili osobu pored sebe. Zaista vrijedni glumci, željni dobre partnerske igre, zaigrani i spremni raditi na sebi, jesu dodatni i motiv i izazov. Mostarski teatarski uposlenici žive za predstavu”. U predstavi uz Admira Glamočaka i Maju Zećo igraju: Jasna Žalica, Emir Spahić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Saša Oručević. O najboljima će na Pozorišnim igrama u Jajcu odlučivati stručni žiri u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić.

Nakon Jajca, Narodno pozorište Mostar s predstavom “Hotel Plaza” gostuje u Bugojnu, a predstava će biti izvedena 29. maja u 19.30 sati u Kulturno-sportskom centru.

tačno.net
Autor 26.5.2016. u 10:41