Narodno pozorište Mostar u konkurenciji festivala “Osmijeh Sarajeva”

Andrijana Copf
Autor 11.5.2017. u 12:05

Narodno pozorište Mostar u konkurenciji  festivala “Osmijeh Sarajeva”

Do kraja ovog mjeseca u Narodnom pozorištu Mostar su na repertoaru sljedeće predstave: u petak, 12. 5. u 20 sati u NPM-u bit će izvedena monodrama “Čelična Lady” (Ljubica Ostojić / Sead Đulić), kojom glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija Hadžibajramović obilježava 50 godina umjetničkog rada; predstava “Soboslikar” (Donald Churchill / Emir Spahić) na repertoaru je u petak, 19. 5. u 20 sati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar, a mjesec završavamo izvedbom hit komedije “Mostarska djelidba” (Skender Kulenović / Sulejman Kupusović) u petak, 26. 5. u 20 sati na Velikoj sceni.

Ulaznice za sve predstave su u prodaji (cijena je 7 maraka, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM) i mogu se kupiti na blagajni NPM-a ili rezervisati.

S ponosom najavljujemo i da je Narodno pozorište Mostar s predstavom “Hotel Plaza” po tekstu Neila Simona i u režiji Admira Glamočaka u konkurenciji za nagrade regionalnog festivala pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”, koji se od 12. do 20. 5. 2017. održava u Sarajevu.

Od ukupno 33 prijavljene predstave, odabrano je osam pozorišnih komada nekih od najboljih teatara regije (Kazalište Kerempuh iz Zagreba, Atelje 212 iz Beograda, Teatar Komedija Skopje…), među kojima je i Narodno pozorište Mostar, i koje će takmičiti za osvajanje vrijednih nagrada i to u kategorijama: Najbolja predstava, Najbolji glumac, Najbolja glumica, Najbolji mladi glumac i Najbolja mlada glumica.

Kompletan festivalski program će se održavati u Bosanskom kuturnom centru (BKC) u Sarajevu, a “Hotel Plaza” je u programu u srijedu, 17. 5. u 20 sati.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine i već je nagrađivana na festivalima: glumica Jasna Žalica je za ulogu Karen Nash u predstavi “Hotel Plaza” osvojila glumačku nagradu na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, a Maja Zećo je za ulogu Muriel Tate u ovoj predstavi osvojila nagradu za najbolju glumicu na 13. Međunarodnom festvalu komedije “Mostarska liska”. U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić i Saša Oručević. Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Amra Zulfikarpašić.

Po završetku pozorišnog programa, svi prisutni će biti pozvani na Sarajevsko after party u okviru kojeg će biti održani koncerti: u srijedu, 17. 5., na dan izvedbe predstave “Hotel Plaza”, nastupa Peretrojka – Zoster. Osim praćenja predstava i koncerata, svi zainteresovani će imati priliku biti na panel diskusijama te sa protagonistima otvoreno porazgovarati o predstavama. Diskusije će voditi Almir Imširević.

Od gostovanja koprodukcijskih predstava ovog mjeseca, izdvajamo izvedbu predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” (Josip Mlakić / Tanja Miletić Oručević) u Zenici, koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i BNP-a Zenica, u konkurencijskom dijelu programa Festivala bh. drame i autorskog teatra, dok će koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar “Ajmo na fuka” gostovati u Livnu 24. 5. zahvaljujući USAID-ovom projektu PRO-Budućnost, koji realizira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s partnerima.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 11.5.2017. u 12:05