Naša stranka Mostar: Da kulturi, ne gradonačelniku

tačno.net
Autor 13.2.2019. u 15:08

Naša stranka Mostar: Da kulturi, ne gradonačelniku

Sve političke stranke u Mostaru, s izuzetkom HDZ-a, uskratile su jučer podršku nastavku kandidature Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.

Iz Naše stranke podsjećaju da su oni, na prvom sastanku političkih stranaka u vezi s ovom temom, bili jedini koji projektu nisu dali podršku.

„Mi nikad nismo bili protiv projekta Mostar 2024. Naše politike upravo prepoznaju važnost i ulogu kulture i umjetnosti generalno, pogotovo u sredinama kakva je Mostar.

Razlog zašto smo ipak u septembru 2017. godine, kada je održan prvi sastanak na kojem je gradonačelnik Ljubo Bešlić tražio političku podršku od nas, rekli NE, je naše nezadovoljstvo dosadašnjim načinom trošenja i preraspodjele novca iz gradskog budžeta“ – izjavila je Irma Baralija iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Blokada demokratskog procesa, nepostojanje Gradskog vijeća, gradonačelnik koji je u tehničkom mandatu već sedam godina i administracija koja ima negativan revizorski izvještaj za svoje poslovanje iz prethodnih godina su više nego dovoljni razlozi za zaustavljanje ovog procesa – smatra Baralija.

„Nama je stalo da Mostar bude prijestolnica kulture, ali smatramo da takvom projektu mora prethoditi održavanje izbora i formiranje Gradskog vijeća koje bi nadgledalo i osiguravalo transparentnost realizacije projekta, ovog i svakog drugog. Drago nam je da su i druge stranke u Mostaru shvatile o čemu govorimo sve vrijeme i jučer odlučile ne pružiti bezuvjetnu podršku nelegitimnom gradonačelniku“ – poručuju iz Naše stranke Mostar.

tačno.net
Autor 13.2.2019. u 15:08