Naša stranka Mostar: Ukidanjem prava na izbore i proteste, vlast potiče eskalaciju nezadovoljstva!

tačno.net
Autor 23.2.2017. u 17:08

Naša stranka Mostar: Ukidanjem prava na izbore i proteste, vlast potiče eskalaciju nezadovoljstva!

Povodom protesta radnika HP Investing i blokade Bulevara, te ulaza u Gradsku vijećnicu, oglasio se Gradski odbor Naše stranke.

„Svjedoci smo konstantnih protesta, kako pojedinaca, tako i grupa, na raznim lokacijama u Mostaru, koji traže svoja prava, ali i upozoravaju sve nas na hronično bezakonje u gradu Mostaru. Naša stranka svjesna je da život bez lokalnih izbora dovodi do bezakonja i tjera ljude da pravdu traže na ovakav način. Protesti Seada Elezovića, Muharema Hindića ili danas radnika HP Investinga govore da je stanje postalo alarmantno“, kazali su iz NS Mostar.

„Građani imaju pravo i na demokratske izbore, i na proteste, i to im pravo niko ne treba ovjeriti. Mi pozivamo lidere vladajućih stranaka, kao i gradske čelnike, da se uozbilje i poštuju prava ljudi, jer je sve više signala da suspenzija prava, koju trenutno provode, vode ka pogoršanju situacije u gradu“, stav je NS Mostar.

„Lokalna vlast nema sve nadležnosti, ali postojeća nema ni legitimitet. Nova i sposobnija vlast, prije svega demokratski izabrana mogla bi napraviti značajan napredak, prije svega uvođenjem gradskih odluka i poslovanja u sferu zakonitosti i legitimnosti“, zaključuju iz NS Mostar.

„Osnovno političko pravo građana je da iskažu svoje nezadovoljstvo radom vlasti na izborima, a ako bi pored suspenzije tog prava bilo oduzeto i pravo na mirne proteste, onda je pitanje – da li je vlast svjesna stepena eskalacije nezadovoljstva do koje u tom slučaju može doći“, dodali su.

tačno.net
Autor 23.2.2017. u 17:08