Naša stranka: Odluka o izmještanju partizanskih grobišta u Stocu legalizira vandalizam

tačno.net
Autor 19.3.2015. u 17:03

Naša stranka: Odluka o izmještanju partizanskih grobišta u Stocu legalizira vandalizam

Najoštrije osuđujemo odluku Općinskog vijeća Stolac o obilježavanju i uređivanju grobišta Drugog svjetskog rata, koju je podržalo 11 vijećnika HDZ-a i HSP-a, i pridružujemo se protestima građana Stoca, koji poštuju antifašističko naslijeđe, dijeleći njihovo mišljenje da je cilj odluke da se postepeno uklone partizanska groblja, spomenici i biste sa područja općine Stolac.

Uzimajući u obzir činjenicu da su postojeća tri spomenika NOB-u u samom centru Stoca u proteklim godinama bili izloženi devastiranju, te da vlast nije učinila ništa na tome da ih sanira ili zaštiti od vandala, odluku kojom se stvaraju uslovi da spomenici NOB-u nikada ne budu obnovljeni smatramo legalizacijom vandalizma.

Indikativna je i mogućnost propisana ovom odlukom da se zemljišta na kojima su trenutno partizanska spomen-obilježja iskoriste ‘’u druge svrhe’’. S obzirom na revizionistički stav glede Drugog svjetskog rata, koji godinama zagovaraju HDZ i HSP, ne zvuči dovoljno nevjerovatno da se, nakon izmještanja partizanskih, na istim lokacijama pokušaju postaviti spomenici vojnicima ili političkim vođama NDH.

Pozivamo građane Stoca da se dostojanstveno usprotive pokušajima legalizacije vandalizma i revizionizma, ali i da ne upadnu u ideološku stupicu koju im je pripremio HDZ, a uz pomoć koje se još jednom želi posve skrenuti pažnja sa svakodnevnih problema koje trenutna vlast nije sposobna riješiti.

tačno.net
Autor 19.3.2015. u 17:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija