Naša stranka: Ukidanje imena „nepodobnih“ naselja u Čapljini je vid političkog nasilja

tačno.net
Autor 19.4.2016. u 09:23

Naša stranka: Ukidanje imena „nepodobnih“ naselja u Čapljini je vid političkog nasilja

U vezi sa usvajanjem novog adresnog sustava od strane Općine Čapljina, oglasila se Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

„Novim sustavom ukinut je niz imena naselja na području Čapljine (Rečice, Hasića Glavica, Gradina iznad Počitelja), što je i onomastički i politički retrogradan čin, jer predstavlja pritisak na većinom nerhvatsko stanovništvo, koje živi u tim naseljima, a etnički je manjinsko u kontekstu cijele općine“, kazala je Baralija.

Ona smatra da je suština novog adresnog sustava trebala biti „u, recimo, promjeni imena Ulice Mile Budaka, koji je, za vrijeme Drugog svjetskog rata bio jedan od najznačajnijih aktera genocidne politike, koju je nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom provodio ustaški režim NDH.“

Baralija je podsjetila i na nedavnu izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je ustaški režim bio zločinački. „Mile Budak kao jedan od ključnih ljudi tog režima ne zaslužuje ulicu ni u Čapljini ni u Mostaru, gdje također postoji“, smatra Baralija.

Naša stranka Mostar je kontaktirala Općinu Čapljina i dobila informaciju da na području teopćine ne postoji ulica Marka Vege, čuvenog historičara i arheologa koji je rođen u Čapljini. Vego je u znanstvenoj zajednici prepoznat kao jedan od najvećih stručnjaka za istoriju bh. srednjovjekovlja. Objavio je više od 300 znanstvenih radova, dajući ogroman doprinos historiografskoj nauci.

Baralija smatra da bi Čapljina trebala da čuva sjećanje na ljude poput Vege, posebno Čapljince, koji su uradili nešto korisno i progresivno, te je pozvala općinske vlasti predvođene načelnikom Smiljanom Vidićem (HDZ) da vrate nasilno oduzeta imena čapljinskim naseljima i da Ulicu Mile Budaka preimenuju u Ulicu Marka Vege.

tačno.net
Autor 19.4.2016. u 09:23