Nastavak “Konjičkog šahovskog veza”

Nastavak “Konjičkog šahovskog veza”

Evo, ovih dana, nastavlja se tradicionalni, sedmi po redu, međunarodni „Šahovski open  turnir Konjic 2018. god.„

Sa velikim i iskrenim željama i zadovoljstvom, svake godine, pa i ove i svake naredne, očekujem početak ili bolje reći, nastavak „Konjičkog šahovskog veza„. Sedmi je ovo, tradicionalni međunarodni turnir, u organizaciji ŠK „Igman„ i opštinskih struktura vlasti u gradu Konjicu.

Redovni sam bio učesnik, svih prethodnih turnira, ovoga puta, možda i najstariji učesnik, osamdeseta je na pomolu za koji dan, te ako mi Svevišnji podari, još zdravlja i života, učestvovao bih i u svih sto narednih turnira, a pitajmo se Zašto?. Odgovor je moj, neposredan i istinit i sadržan je u sadržaju, ovoga teksta?

Šah mi život znači, kao moja druga ljubav, iza porodične ljubavi, ili kako to Božije knjige nalažu; „Ljubi bližnjeg svoga…„. Družim se sa ovom nadarenom i plemenitom igrom, cijelih 75 godina, moga veoma uspješnog i bogatog, životnog perioda.

Veliki umovi, svjetski velemajstori, podarili su nam mnoge definicije ove interesantne igre;

„O šahu je rečeno, da jedan život nije dovoljan za njega. Ali, to je greška života, a ne šaha…“ /William Ewart Napier/.

“U šahu kao i u životu, prigoda se ukazuje samo jednom.”  /David Bronstein /

“Šah,poput ljubavi, poput glazbe, ima moć učiniti ljude sretnim” /S.Tarrasch/.

Svakako je i previše, pametnih i istinitih šahovskih definicija, poruka i pouka, koje su i životna realnost svakog šahiste.

Međutim, za moje učešće na ovome turniru, uz pomalo i šale, iskazao bih i na ovaj način; “Moram se pritajiti – namjeravam pobijediti na ovom turniru.” No, kako se moji protivnici ne bi, unaprijed uplašili, ovih mojih pritajenih namjera, moram ih malo razveseliti i uputiti u mirne vode.

Igrati šah u Konjicu, na ovome prestižnom turniru, svakako je sreća i velika privilegija, za sve njegove učesnike, koji se na vrijeme i bez velikog razmišljanja, odluče i upute u Konjic.

Svojim učešćem u igri, doprinos je i organizatorima, u nastavku realizacije, već viđenog i doživljenog „Konjičkog šahovskog veza„, koji nam je kao autor, direktor organizacionaog odbora, doktor i humanista, „alfa i omega„ šaha u Konjicu, te iznad svega veliki vizionar, organizator, strateg i ljudina, Sulejman Mulić, kao spisatelj ponudio i ostavio u amanet, dolazećim generacijama i građanima Konjica, radi nezaborava. Hvala velika, našem, poštovanom doktoru i šahisti, Sulejmanu Muliću, da i dalje nastavi,sa izradom i dopunom, ovoga veza.

Na koloritnom rasteru, kao potki na 64- crno bijela polja, poput najljepšeg ćilima, kakve su tkale naše bake i nene, naš spisatelj i organizator, doktor Mulić, slikovito i riječito je je, veoma inteligentno, interesantno i zanimljivo, izvezao ovaj „Konjički šahovski vez„. Svakako, u kontinuitetu, želimo i dalje nastavak, ove njegove sadržajne djelatnosti, te kao učesnici ovih turnira,u godinama prije i poslije, svaki na svoj način, dajemo i naš doprinos, a slavu i sve čestitke, zaslužuje, njegov kreator i autor, doktor, Sulejman Mulić.

Kako se lijepo susretati i družiti, sa izuzetnim prijateljima, nadarenim osobama i gostoljubivim domaćinima, ovoga, turnira u Konjicu.

Tu su i ponajbolji, sudački tandem, u ovoj našoj bosanskohercegovačkoj vali, sudije FIDE, gospoda, Mirza Miralem i Omer Faladžić, koji znalački, veoma prijatno, bez srdžbe i bilo kakvih neugodnih postupaka, uvijek sa osmjehom na licu, znaju pratiti turnir i učesnike, sa rješenjem svakoga pitanja ili problema, na veoma korektan i ljudski način.

Hvala i organizatoru, direktoru Sulejmanu Muliću, sa saradnicima, na samom odabiru ovoga tandema, koji nam uvijek, ulijeva povjerenje i poštovanje, u cilju našeg  igračkog opuštanja i lagodnog pristupa, svakoj šahovskoj partiji.

Svaki od naših učesnika, po sopstvenom bontonu i kodeksu važećih pravila u šahovskoj igri, nastojimo se korektno ophoditi, prema igri, ovakvim sudijama i organizatorima, čime u punoj mjeri, dajemo i naš lični doprinos, kavlitetu i uspješnosti, ovih turnira.

Nemjerljivo mi je i lično zadovoljstvo, susresti se i sa mnogim, prijateljima i šahistima, bar godišnje, ako ne i češće, uz pravu Bosansku kavu „Zlatnu džezvu„ iz Visokog, u ambijentu „Hana„ tik uz veličanstveni most i remek djelo arhitekture u Konjicu. Eglenisati, tabiriti mnoge šahovske događaje i varijante, bez svakodnevne nakaradne politikanske demagoške tirade, obmana i laži, u čistom i najčistijem šahovskom svijetu, u kojem i živimo tih dana, našeg boravka u Konjicu, neopisivo je zadovoljstvo.

Posebna mi je inspiracija, prisjećanje na lične mladalačke, pionirske i omladinske dane šaha u ŠK „Sarajevo„, u svakom susretu, sa mojim mezimicama i umnicama, Milanom i Mašom Babić iz Teslića, sa genijalcem Dinom Markovićem iz Zenice, sa njihovim majkama, redovnim pratiocima i anđelima čuvarima, kao brižnim roditeljima. Kako veli starinska, da na mladima svijet ostaje, u ovoj mladosti je i naša šahovska nada za buduće uspjehe i napredak ove igre, ali se ipak, želim susresti i vidjeti; sa Huseinom Čolpom iz Sarajeva, sa Jasminom i Bajrom iz Goražda, sa Lazarom iz Čajniča, sa Vladom Prskalom iz Čapljine, Dautom iz Travnika, Milenkom Srdićem iz Kaknja i ovogodišnjim velikim organizatorom „šahovske ko0ride„ u Čevljanovićima, kao i sa brojnim drugim, starim znancima i prijateljima, u nadi da se neće ljutiti, što ih ovoga puta ne imenujem, jer ih je i previše.

Posebna mi je radost, svakako, redovni susreti sa mojim šahovskim prijateljima iz Konjica, pored doktora Mulića, tu su Dubravko Kovačić, predsjednik kluba „Igman„, braća Mrndžić Muamer i Armin, udarna snaga i perjanice šahovske igre u Konjicu i šire, zatim Muhibić Ćazim i mnogi drugi, da ih ne nabrajam.

Svi su oni, veoma zaslužni za cjeloviti uspjeh šahovskog kluba i njegovog postignutog uspjeha za premijernu šahovsku ligu. Isto tako, kao i određene strukture vlasti u Konjicu, sa gradonačelnikom Bubalom i dr. čelnicima, koji, istinski imaju sluha i za ovu djelatnost, u kulturi i sportu, što je veoma pohvalno, te zaslužuju i našu zahvalnost i svih učesnika, ovih tradicionalnih međunarodnih turnira u Konjicu. Bez njihove finansijske pomoći, kao i drugih znanih sponzora, ne bi se mogao ni održavati ovakav turnir, koji je već, uveliko poprimio tradicionalni karakter, međunarodnog značaja.

Velika i iskrena zahvalnost i cjelokupnom osoblju i upravi motela „Konjic“, koji nam u svakom pogledu, uvijek, pružaju kvalitetne usluge u smještaju i ishrani, kao i u prostornom uređenju i toplim prostorijama, gdje se turnir održava.

Bravo, moji dragi prijatelji i šahisti, grada Konjica, vaši simpatizeri i svi vaši poštovaoci i ovi, koji vas pomažu u vašoj igri i djelatnostima.

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija