Navijači i građani protestovali u Mostaru zbog brutalnosti policije

N.V/Klix.ba
Autor 12.4.2021. u 18:54

Navijači i građani protestovali u Mostaru zbog brutalnosti policije

Foto: RSE

Pred sjedištem Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru građani su organizovali protestno okupljanje zbog brutalnosti policijskih službenika koji su u subotu navečer pretukli mladića pred ulazom u zgradu.

Nekoliko stotina navijača, ali i građana ogorčeno je ponašanjem policijskih službenika, traže ostavku ministra Slađana Bevande navodeći kako se brutalnost i bezakonje koji vladaju u HNK više ne mogu tolerirati među strukturama ljudi koji treba da provode zakon.

Oni se nalaze ispred zgrade MUP-a, skandiraju “Smjena ministra” i “Mostarska policija, mito i korupcija”.

Ovaj put, na protestima su nezapamćeno loš odnosi, prisutni imali i prema novinarima, pa je tako došlo i do koškanja i pljuvanja novinara, a uglavnom im demonstranti nisu dozvoljavali fotografisanje i snimanje.

Nakon što se video u kojem policajci brutalno udaraju mladića proširio putem medija i društvenih mreža policajci su suspendirani i slučaj istražuje Tužilaštvo HNK.

Ovaj događaj je pokrenuo lavinu komentara, reakcija i osuda javnosti, jer za brutalnost policijskih službenika ne postoji opravdanje.

Policajci su mladića pretukli ispred ulaza zgrade u subotu u 23:05 sati.

Navodno je razlog premlaćivanja bio kršenje policijskog sata, a potom su mladića odveli u policijsku stanicu, odakle je pušten nakon što mu je napisana kazna, da bi mu tokom noći pozlilo, zbog čega je morao potražiti pomoć ljekara.

Proteste su organizovali građani putem društvenih mreža nakon što je videosnimak o brutalnom premlaćivanju mladića postao viralan te su kazali kako je vrijeme da se brutalnost i bezakonje u strukturama policijskih službenika, koji bi trebali poštovati zakon, zaustave.

Iako su policajci suspendirani te se putem javnih sredstava MUP HNK izvinio javnosti zbog situacije koja je vidno izmakla kontroli, građani smatraju kako to nije dovoljno te pozivaju ministra Bevandu da podnese ostavku, a nadležne organe da poslože strukture u policiji.

Podsjetimo da je HNK jedini kanton koji već godinama nema komesara policije, jer se političke strukture ne mogu dogovoriti o izboru osobe za tu poziciju, zbog čega sve češće dolazi do situacija koje izmiču kontroli u provođenju zakona u HNK.

klix.ba

N.V/Klix.ba
Autor 12.4.2021. u 18:54