Ne zaboravimo naše Mostarske heroine

Ne zaboravimo naše Mostarske heroine

Nastojeći se udaljiti od naših svakodnevnih ublehaških i dosadnih politikantskih prepucavanja ili dogovaranja bez dogovora, u sferi tzv.  “visoke politike„ osvježenje su mi najnovije vijesti o našim, Mostarskim super heroinama.

Među rijetkim spisateljicama i informativnim analitičarima, poštovana gospođa Štefica Galić je među prvima otvoreno, glasno i jasno govorila i pisala o zločinima HVO i pogubnoj politici HDZ-a- i njihovih moćnika i čelnika.

Redovno je osuđivala sve logore HVO-a sa posebnim osvrtom na zloglasni Dretelj. Osuđivala je i fantazirajuću, virtuelnu tvorevinu u agresiji  Herceg Bosnu, kao i aktere udruženog zločinačkog poduhvata sa posebnim osvrtom na cjelovito rukovodstvo nacionalističke stranke HDZ-a kao i na sveukupno hrvatsko političko i vojno rukovodstvo.

Kao glavna urednica i novinarka, veoma uglednog portala„Tacno.net sa brojnim veoma uglednim saradnicima i  piscima književne i lijepe informativne riječi iz naše svakodnevnice zbivanja i događanja, doživljava cjelovitu društvenu i čitalačku afirmaciju, podršku i zahvalnost.

Štefica Galić i njen portala Tacno.net redovno promoviraju istinite civilizovane vrijednosti, uz poštivanje slobode govora i njegujući kritičko razmišljanje, sa svojim brojnim saradnicima, putem štampanih kolumni, često organizovanih javnih tribina, kao i neposrednog organizovanja redovne  Škole kritičkog mišljenja.

Važno je istaći, da njen portal Tacno.net sa Šteficom na čelu, sa svim njenim saradnicima i brojnim kolumnistima, uz izražavanja i velike ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini i njenim vrijednostima, veoma intenzivno, glasno i jasno ispoljava i neposrednu borbu protiv svih vidova nacionalizma, etničke i vjerske netrpeljivosti i kršenja ljudskih prava, kao i  potreba dostojanstvenog suživota na ovima našim prostorima.

Nažalost, naša heroina Štefica Galić je zbog ispravnih i istinitih ljudskih svojih stavova i pogleda, na sva zla u ovome našem zajedničkom  okruženju, često i napadana i vrijeđana, čak i fizički maltretirana, tako da je od septembra 2019. godine pod posebnom zaštitom njemačkog Bundestaga.

Mnogo toga bi se znanog, pohvalnog i za divljenje moglo napisati o našoj Štefici Galić, ali svi mi intelektualci koji sarađujemo i neposredno objavljujemo svoje kolumne na njenom portalu Tacno.net kao i moja malenkost, magistar Milan Jovičić, veoma smo joj zahvalni i sa dubokim poštovanjem cijenimo i poštujemo i njenu hrabrost, razboritost, humanost i njen civilizovani i slobodnoumni odnos sa svima nama.

Posebno izražena njena veličina je, što u svome rodu ili hrvatskome korpusu, kome i pripada po rođenju, hrabro i istinski ističe i ukazuje na sve negativnosti, što je vrijednost i mjerilo njenih ljudskih univerzalnih okvira djelovanja, razumijevanja i poštovanja.

Druga heroina, Irma Baralija, hrabra i pametna Mostarka, profesorica filozofije i sociologije te magistrica političkih nauka, nije sjedila skrštenih ruku i blokiranih emocionalnih osjećanja, prema voljenom gradu Mostaru.

Ni manje ni više, podnijela je tužbu protiv države Bosne i Hercegovine, Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, već punu deceniju.

„Govoreći o razlozima za podnošenje tužbe, Baralija je kazala kako Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH iz 2010. godine vezano za slučaj Mostara te da su građani i građanke Mostara, odnosno svi oni kojima je Mostar mjesto prebivališta, bili spriječeni da sudjeluju u izbornom procesu 2012. i 2016. godine, dakle oduzeta su im njihova prava.“/ završen citat /

Interesantno je da se naša Irma, kao individua, bez stranačkoga uticaja ili podrške, osokolila i podnijela tužbu, kao „Baralija protiv BiH„.

Kako bi to naši stari govorili, a svaka im je na mjestu i pametna, „Da na mlađima svijet ostaje„.

Upravo i poslije prihvaćene apelacije, naše Irme, sud je donio pozitivnu presudu, u njenu korist, te uslovio državu Bosni i Hercegovinu i njene institucije da istu provedu.

Dakle, očekivati je skore izbore za Gradsko vijeće grada Mostara i za njegove čelnike.

Šta reći još za ovu našu istinsku heroinu, Irmu Baraliju, već kao građani ovoga napaćenog i poniženog grada, ne samo da joj budemo zahvalni, već da joj i sličnim njihovim mlađanim snagama damo i svoj glas na izborima za najodgovornije funkcije u gradu Mostaru.

Ovakvi, zaista, zaslužuju da budu naši predstavnici u vlasti i perjanica naše budućnosti i prosperiteta.

Ponosan sam i lično na Irmu, na njenom umnom i razumnom potezu, što je upozorenje, slika i prilika urazumijevanja i ostalim našim intelektualcima, Mostarcima i Bosancima i Hercegovcima, da ne spavaju u „medinim„ snovima, već da budu aktivni i pozitivni u svojim razmišljanjima i odlukama za svoj glas, na svim narednim izborima.

Kao građanin ovoga grada, u dva saziva vijećnik, te kao bivši predsjednik/ podpredsjednik Gradskoga vijeća, znajući značaj i ulogu ove institucije za sve građane ovoga grada, istinski sam ponosniji i zahvalniji, poštovanoj i dragoj, našoj Irmi Baraliji. Bravo Irma.

Treća naša super heroina Mostarka, Amna Popovac, podnijela je krivičnu protiv Dodika, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Aktivistica iz Mostara Amna Popovac podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (u mandatu) Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Kako je istakla u sadržaju svoje prijave; “Dodik je pričao o tome kako se Bošnjaci prebrojavaju, naoružavaju, a onda je krenuo cijeli slijed ludila i natpisa medijskih. Čak je bilo i tvrdnji da se Bošnjaci naoružavaju da krene napad na Srbe, a doveo je u opasnost čak i Srbe u dolini Neretve, koji su manjina i koji još uvijek nisu priznati kao konstitutivni narod u HNK”, kazala je Popovac.

Nastavila je: “Nismo bespomoćni kao građani, svaki građanin može podnijeti krivičnu prijavu i to ništa ne košta, za to vam ne trebaju posebni advokati, a ima čak i advokata koji će vam besplatno pomoći, samo ako im se obratite”, kazala je Popovac.

Ona smatra da postoji zdravo tijelo u BiH, normalni ljudi koji žele da rade i žive zajedno i grade bolju budućnost, te da se samo moraju organizirati dobro kao i oni koji žele rat.

Istina je, da cio sadržaj krivične prijave, upravo koncipiran na izjavama Milorada Dodika, poslije posjete sajmu privrede u Mostaru, kada se našao u posjeti svojim dodikovcima i hramu Sv. Trojice u izgradnji, među svojim crkvenim vjerodostojnicima.

Veoma je interesantno da je to naša Amna Popovac veoma dobro i istinito oslušnula i na ovaj način reagovala, što je  za svaku pohvalu.

Priznajem za javnost, da sam odmah sutradan te izjave i posjete, lično reagovao sadržajem i mojom objavljenom kolumnom, da li je to pročitala, poštovana Amna, nije niti bitno.

Upravo na portalu Tacno.net“ 09. aprila 2019. objavljena je moja kolumna pod naslovom; „Sramni dolasci u Mostar„ (ko želi da je pročita) izdvajam samo sljedeći insert, za podršku našoj heroini Amni Popovac;

„Ovoga puta veoma je važno, našoj javnosti iznijeti i neprimjereno ponašanje, njihovog predsjedatelja u Predsjedništvu, Milorada Dodika, koji sa novinarima uz prisustvo svoga „Vučka„ kod saborne crkve u Mostaru, iznosi i takve laži i obmane, o tobožnoj Bakirovoj aktivnosti kod Bošnjaka, o popisu vojno sposobnog kadra, kao i o namjenskoj industriji i proizvodnji viškova municije.

U svakom slučaju vrijedi ovo svima još jednom preslušati, lično se uvjeriti u sadržaj ove besjede i notornim lažima takve osobe, koja svakodnevno sramoti našu ulogu i značaj funkcije koju obnaša, ne i našim izborom ili voljom.

Zato, ponavljam u želji brzog ozdravljenja i povratka našeg Željka, kako bi udružene snage Bošnjaka i Bosanskog, zajedničkog patriotskog bloka u zajedničkoj vlasti mogli stati u kraj, prije svega djelovanja ovoga nacionalističkog tandema i njihovih stranaka, HDZ-a i SNSD-a.“/završen ibnsert /

Međutim sve činjenice ukazuju, da smo kao građani veoma zaslijepljeni, lažnom i gnusnom visokom politikom, a manje veoma uticajne obmane, laži i ponašanja nekih naših, velikosrpskih i hrvatskih nacionalista u vlasti svih nivoa, tako nam olako prolaze, bez reakcija.

Često pišem o svemu tome, a posebno, kada je u pitanju naša rušilačka, dušmanska četvorka, sa Dodikom i Vučkom, kao i Draganom i Kolindom.

Kao naš rušilački i remetilački faktor, našeg državnog suvereniteta i integriteta, te miješanja u naše unutrašnje međusobne odnose, u kontinuitetu.

Šta li to još ovi naši hobotnički pipci, kao recidivi ustaško- četničke falange, iz onih fašističkih vremena, u današnjem vremenu i na našim prostorima, u nekom mirnodopskom postdejtonskom periodu, traže u svojim rušilačkim nakanama, prema našoj domovini Bosni i Hercegovini?

Sastaju se, aveti iz genocidnih tvorevina RS –a i HB, uz svoje mentore, Kolindom sa Pantovčaka i Vučkom sa Dedinja, valjda misleći da i Albancima ili Kosovarima mogu prodavati i lansirati lukave i licemjerne nakane kao što to čine našim Bosancima i Hercegovcima.

A zašto bi se, često i nalazili i susretali u Mostaru, na ruševinama i nedjelima njihove dvostruke agresije, sa istoka i zapada, po scenariju i ideološkoj suludoj orijentaciji Vožda i Poglavnika te se na licu mjesta prisjetili i užasavajućih  slika urbicida koji je još uvijek prisutan na ulicama  grada Mostara.

U svakom slučaju, velika zahvalnost, našoj hrabroj heroini Amni Popovac, što je kao jedna od rijetkih Mostarki na ovaj način osjetila potrebu i reagovala ukazala na svu štetnost ovoga guslara iz Laktaša i njegovih dodikovaca u ovome gradu.

Svakako je i vrijeme i velika nužnost da se mnogi i proglase PERSONE NON GRATE, među prvima je Milorad Dodik, da nam nikada i ne provire u ovaj grad.

Siguran sam da sa posebnim pijetetom, svojim odnosom i željom oprosta, mnogi od njih iz srpskoga roda bez dodikovaca i na dolasku svetkovine završetka hrama Sv. Trojice u gradu Mostaru sa svojim crkvenim vjerodostojnicima trebaju prvo da posjete spomenik žrtvama „Uborka„ polože im cvijeće i izraze poštovanje, u cilju oprosta i pomirenja, ako je to uopšte i moguće.

Hvala ti poštovana i dobra Amna na tvojoj prijavi, a kao još uvijek živi svjedok mnogih njihovih nedjela, uvijek sam ti na pripomoći.