Nevrijeme u Mostaru nanijelo ogromnu materijalnu štetu i paralizovalo grad

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 11:00

Nevrijeme u Mostaru nanijelo ogromnu materijalnu štetu i paralizovalo grad

Poplavljen prijemni dio RMC “Dr. Safet Mujić”, bolnica radi otežano, kvarovi na elektronskoj opremi u kućama, potpuno zatrpana kuća Kemala Boškaila u Opinama

Nevrijeme praćeno jakom kišim i snažnom grmljavinom u toku posljednjih dvanaest sati nanijelo je ogormnu štetu građanima Mostara, prenosi Anadolu Agency.

Loša gradska infrastruktura i nesavjesnot građana najveći su uzročnici pričinjene štete. U mnogim domaćinstvima stradali su elektronski aparati.  Služba za usluge građanima Grada Mostara danas ne radi zbog pada informacionog sistema. U mostarsku direkciju BH Telecoma pristigao je povećan broj prijava kvarova elektronske opreme.

No, i bez ljudskog faktora, kiša koja neprestano pada u Mostaru prouzrokovala bi teške posljedice.

Najveća materijalna šteta dogodila se u RMC-u „Dr. Safet Mujić“ u Južnom logoru. Kiša i oborinske vode u kasnim ponoćnim satima  poplavili su prijemni dio bolnice. Dežurne boliničke službe na vrijeme su skonile tehničku opremu kako ne bi stradala. U toku su radovi na sanaciji pričinjene štete, kako bi Medicinski centar u punom kapacitetu mogao pružati zdravstvene usluge građanima. Naredna dva dana rad u ovom medicinskom centru, prema riječima direktora Zlatka Guzina, biće otežan.

„Stradali su planofoni u nekoliko bolničkih ambulanti i dio intenzivne njege“, izjavio je direktor Guzin. On je pojasnio kako je do štete došlo zato što centralni kanalizacioni šahtovi nisu mogli primiti kapacitet vode tako da se nivo vode u bolničkoj zgradi popeo i do pola metra. Prema procjenama direktora Zlatka Guzina,  pričinjena šteta iznosi na desetine hiljada maraka.

– Zatrpana jedna porodična kuća –

U naselju Opine vodena bujica je pijeskom potpuno zatrpala porodičnu kuću Kemala Boškaila. Kemal s potpunom nevjericom, jer su mu stradala dva porodična automobila i kućni namještaj, ne može ni pretpostaviti koliko iznosi ukupna šteta.

On kaže kako je vodena bujica nanijela oko 2.000 kubika pijeska.

„Pričinjena šteta je zbog ljudskog faktora, jer su u neposrednoj blizini izgrađene druge građevine koje su, štiteći sebe, pridonijele da vodena bujica zatrpa moju kuću“,  kaže Boškailo.

Dežurne ekipe civilne zaštite i gradske komunalne inspekcije su na terenu kako bi evidentirali štetu.

Radnici komunalnih preduzeća, koji su posljednjih dana najavljivali štrajk zbog neisplaćenih ili smanjivanja plaća, od sedam satu jutros su na terenu i nose se sa novonastalim izazovima.

Menso Turkić iz JP Komos potvrdio nam je da je put od Opina prema Nevesinju prije sat vremena deblokiran i da se saobraćaj na toj dinici odvija otežano. Prema njegovim riječima, Komos je evidentirao brojna začepljenja slivnih kanalizacionih šahtova.

Anadolija

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 11:00