Nikšić i Sdp uz Dizdara: Kulturno naslijeđe i poštivanje ljudskih prava najugroženije u Stocu

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 07:26

Nikšić i Sdp uz Dizdara: Kulturno naslijeđe i poštivanje ljudskih prava najugroženije u Stocu

U skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH jučerašnja sjednica ovog organa održana je u Stocu, kao svojevrsna podrška Opštinskoj organizaciji SDP BiH Stolac, u njihovim nastojanjima ka normalizaciji odnosa u ovom gradu, koji su narušeni nedavnom najavom Općinskog vijeća Stolac o uklanjanju spomenika iz perioda NOB-a, te odlukama o oduzimanju nacionalnih spomenika BiH od države.

-Posljednji problemi dokazuju da su rijetki oni koji su izvukli pouke iz ranijih problematičnih situacija u ovom gradu, koje se, nažalost, stalno ponavljaju. Danas smo se ovdje okupili kako bi dali podršku, ne samo našoj opštinskoj organizaciji, nego svim građanima Stoca koji žele normalan život u ovom gradu. Nekima je bitnije uklanjanje spomenika koji nikome ne smetaju, nego ekonomski napredak čitave općine i svih građana. Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva jeste upravo kulturno naslijeđe i poštivanje ljudskih prava, teme koje su, nažalost, najugroženije u ovom gradu – rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Nerin Dizdar, predsjednik Opštinske organizacije SDP BiH Stolac, je, prilikom obraćanja članovima Predsjedništva, naveo da je ovo prvi put da neka bh. politička partija održi sjednicu Predsjedništva u ovom gradu.
-Današnja sjednica je važna poruka za građane Stoca, ali i sve građane BiH, koji žele normalizaciju odnosa među bh. građanima. Nažalost, Stolac je više poznat po negativnim stvarima, nego po pozitivnim, ali, otkako je SDP BiH 2012. godine u Općinskom vijeću Stolac dobio dva vijećnika, odnosi su se počeli mijenjati. Po prvi put na ovom Vijeću su se počela postavljati vijećnička pitanja i inicijative. Trebat će nam velika pomoć svih da Stolac više ne bude poznat kao grad segregacije i diskriminacije – rekao je Dizdar, koji je skrenuo pažnju na iznimno destruktivnu praksu općinskih struktura, koje kontinuirano vrše devastaciju nacionalnih spomenika BiH, često zloupotrebljavajući vjerska obilježja i osjećanja građana Stoca.

Predsjedništvo SDP BiH je na kraju sjednice pozdravilo današnju Odluku Vijeća Evropske unije o skorašnjem stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čime je, konačno, odblokiran put naše zemlje ka EU.

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 07:26