Noise – pop senzacija Artan Lili iz Beograda po prvi put u Mostaru, ulaz besplatan!

Andrijana Copf
Autor 12.7.2017. u 09:46

Noise – pop senzacija Artan Lili iz Beograda po prvi put u Mostaru, ulaz besplatan!

Foto: Sanda Vitorović

Sjajan program / koncert za mostarsku publiku, i to na krovnoj terasi Kosače: u sklopu programa “Lijepi zvuci ljeta”, u četvrtak, 13. 7. 2017. u 21.30 sati na Ljetnoj sceni Kosače u Mostaru (na krovnoj terasi) koncert će održati grupa Artan Lili, noise – pop senzacija iz Beograda. Ulaz je besplatan!

Uoči koncerta u Mostaru, kažu da će oni koji dođu imati priliku uživati u njihovom cjelokupnom asortimanu. “Dakle čeka vas noć najiskrenijeg beogradskog rokenrol zvuka u mostarskoj noći. Jer četvrtak je stari dripac, kao stvoren za to… Volimo vas, vidimo se!” – poručuje Artan Lili mostarskoj publici.

Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu u prethodnih par godina, kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj rock sceni. Grupa postoji od 2013. godine, ali se tokom vremena postava ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku koja se sada po prvi put predstavlja i mostarskoj publici: Marko Ajković – bubanj, Bojan Slačala – bas i vokal, Ivan Skopulovič – gitara i Romana Slačala – vokal, daire.

Svojim singlovima osvajaju prva mjesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pjesme “Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zasjela na prvo mjesto liste Diskomera Studija B, što je prije njih, u 40 godina postojanja liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Artan Lili završene pjesme objavljuju sukcesivno, preko Bandcamp platforme u formi singlova. Ovakav metod – singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko prije njih to nije uradio. Na taj način osavremenjuju zastarjeli vid izdavanja albuma. Sandro Njegovan, muzički kritičar za Sound Report o njima je rekao: “Artan Lili je nešto najzanimljivije iz regije što sam čuo u posljednjih nekoliko godina. Energična, plesna, pjevna i nadasve zarazna glazba nastala na korjenima ex Yu glazbene scene osvaja na prvu – rezultat je to čistog talenta, dobro osmišljenog načina izdavanja singleova i najviše od svega – vjere u svoj rad“. Siniša Miklaužić – muzički kritičar za Muzika.hr: “Jedno od najjačih imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni zadnjih godina su svakako beogradski Artan Lili koji od početka svog postojanja imaju svoju spiku i ne odustaju od nje. Ovo je bend o kojem ćemo još mnogo čuti narednih godina!“.

Tagovi:
Andrijana Copf
Autor 12.7.2017. u 09:46