NPM u znaku “Mostarske liske”: Smijehom do slobode!

tačno.net
Autor 13.4.2017. u 12:49

NPM u znaku “Mostarske liske”: Smijehom do slobode!

Vizualni identitet ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru održati od 22. do 29. aprila / travnja, zadržao je svoj prepoznatljivi identitet – pticu lisku i Stari most.

Ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina, uz poruku: “Smijehom do slobode”!

“Nama je ostala još jedina mogućnost da se smijemo pojavama i stvarima oko sebe. Dok god imamo mogućnost smijeha, mi smo slobodni! Kad se prestanemo smijati, kad izgubimo želju da se nasmijemo i sebi i našoj stvarnosti i ljudima i pojavama oko nas, onda se pogotovo trebamo zabrinuti za stanje našeg duha i svijesti. A time i ovo društvo”, kaže Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i selektor ovogodišnjeg festivala. U konkurenciji festivala je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala, u čast nagrađenih.

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

NAGRADE

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Festival se održava od 22. – 29. 4., a sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Liskaluci, duh, komedija – može li bolje? Dođite da se smijemo!

PROGRAM:

  • “Gospođa ministarka”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),
  • “Malo blago”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
  • “Jedan sluga, dva gospodara”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
  • “Zbunjoza” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
  • “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “Odumiranje međeda”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “Stari klovni”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: [email protected] i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

mostarska liska 2017 plakat

tačno.net
Autor 13.4.2017. u 12:49