Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

tačno.net
Autor/ica 3.12.2016. u 12:50

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Djevojke i mladići, članovi Budi Muško Kluba Mostar, su danas podjelom crvenih vrpci svojim sugrađanima, obilježili 1.12. – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Akcija se održala na ulicama grada Mostara od ranih jutarnjih sati. Tokom akcije je podijeljeno preko 200 crvenih vrpci i edukativnih brošura. Ova aktivnost je nastavak aktivnosti naše organizacije u sklopu obilježavanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Sugrađanima su pored crvenih vrpci podijeljeni edukativni materijali sa savjetima kako se HIV prevenira.

Prevencija HIV-a

Uzoročnik AIDS-a je virus Humane Imunodeficijencije (skraćeno HIV). AIDS je, ustvari, kasna faza infekcije izazvane virusom HIV-a. Prevencija HIV-a se vrši: redovnom i ispravnom upotrebom kondoma i izbjegavanjem korištenja tuđih oštrih predmeta za osobnu upotrebu. HIV inficirane majke se savjetuju da ne doje, jer se dijete može zaraziti majčinim mlijekom.

Osoba se može inficirati HIV-om samo ako dođe u kontakt sa: HIV inficiranom krvlju, spermom, vaginalnim sekretom ili majčinim mlijekom, ako dospije u organizam direktnim ulaskom u venu, preko sluznice vagine, rektuma, penisa, usta, očiju, nosa ili preko oštećene kože.

Istorija crvenih vrpci

Nošenje vrpce zadire u američku tradiciju vezivanja tekstilnih vrpci oko drveta kao znak odašiljanja misli i potpore dragim udaljenim osobama. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu.

Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, a značenje isticanja vrpce potporu, nastala je crvena vrpca kao autorski nezaštićeni rad koji će se koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi diljem svijeta.

Prvi puta vrpca je javno predstavljena iste godine na dodjeli prestižne američke kazališne nagrade „Tony Award” prilikom koje su svi predstavaljači i nominirani nosili crvenu vrpcu na svojoj odjeći. Crvena vrpca ubrzo je postala međunarodni simbol svijesti o HIV/AIDS-u te predstavlja znak solidarnosti i podrške diskriminiranim oboljelim osobama i spomen na umrle. Nošenje crvene vrpce na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je jednostavan, ali snažan način protivljenja stigmama i predrasudama vezanim uz ovu bolest.

tačno.net
Autor/ica 3.12.2016. u 12:50